Romanen “UNUM, AI – Gud eller Tjänare?” är skriven av AI-filosofen och serieentreprenören Fredrik Forss och lanseras i bokhandeln på fredag den 1 september.

Detta skönlitterära verk bjuder in läsaren att följa ett antal svenska karaktärers inre resor – de personer som kan inneha nyckeln till mänsklighetens räddning när AI har hamnat högst upp i näringskedjan. Författarens intention med boken är att belysa de djupgående processer som formar både vår inre värld och det yttre samhället. Det är en process som inte bara påverkar vår relation till AI, utan även hur vi navigerar genom globala utmaningar som klimatkrisen, höjningen av vattennivån och utbredda föroreningar.

- Boken tog med mig på en resa till en plats där mänsklig medvetenhet möter framtidens teknologi, som en nutida Alkemisten eller filmen Don't look up. Den utmanar och levandegör en parallell (fram)tid och får mig att tänka till. Hur lever vi egentligen våra liv? säger Amit Paul, medgrundare av World of Wisdom (podd) och Awareness Association.

Den övergripande frågeställningen om hur vi som mänsklighet förhåller oss till artificiell intelligens, om den ska bli vår gud eller enbart en tjänare, ligger som en genomgående tråd i boken. Fredrik Forss betonar att våra svar på dessa frågor, tillsammans med etik och värderingar, kommer att vara avgörande för teknologins inflytande över vår framtid. För att förmedla dessa tankeväckande ämnen på ett djupare plan använder sig Forss av den skönlitterära gestaltningen. Romanen tillåter läsare att dyka in i frågeställningar som sträcker sig från människans inre kamp, människans roll i samhället och människan som en del av naturens ekosystem.

Fredrik Forss, som tidigare har varit medgrundare till framgångsrika start-ups såsom "Conscious Coliving" genom Tech Farm och skapandet av K9 Coliving, har spenderat år av djupgående studier för att utveckla "UNUM". Han har utforskat ämnen som neurovetenskap, filosofi, meditation, artificiell intelligens, psykologi och kvantfysik.

- Detta är en genialisk och transformativ berättelse, som jag inte kunde sluta läsa förrän jag nådde sista sidan, säger Maria Paz Acchiardo, mentor och tidigare kulturborgarråd i Stockholm.

- Det är ingen tvekan att Fredrik Forss har skrivit denna bok från djupet av sin själ, inspirerad av rika livsupplevelser och djupgående visdom om hur det är att vara människa här på jorden.

Romanen UNUM utmanar läsarna att reflektera över sina egna liv och den värld vi gemensamt skapar. Den utmanar våra vanligaste övertygelser och värderingar kring mänsklig existens och teknologins roll.

- Livsvillkoren avgörs av naturen, inte av människan. Vi kan se AI som en del av evolutionen, vår räddning eller vår förgörare, säger Fredrik Forss.

Kontaktuppgifter:
Fredrik Forss, AI-filosof
E-post: samtal@fredrikforss.com (mailto:samtal@fredrikforss.com)
Telefon: 073-6415399
Webbplats: https://unuminati.com
Adress: Stockholm, Värmdö
Förlag: MioNoé
Genre: Science fiction
Fotograf: Mykhailo Fedorchenko
Bild omslag: Fredrik Forss genom AI

Fler pressbilder inkl. omslag: https://www.fredrikforss.com