1. Du får råd och stöd i arbetslivet

När du är med i facket har du medarbetare som hjälper och stöttar dig vid behov, såsom inför ett lönesamtal eller om du blivit felaktigt behandlad. Ett starkt kort som nästan alla fackförbund har är juridisk personal som hjälper till vid mer svårlösta frågor som kräver specialistkunskaper. 

2. En inkomstförsäkring kan ingå

Det händer att en inkomstförsäkring ingår som täcker inkomstbortfall vid ofrivillig arbetslöshet. Om inkomstförsäkring ingår, och hur mycket den ger i ersättning beror på vilket fackförbund du är medlem i. 

3. Hjälp med CV och personligt brev

Majoriteten av alla fackförbund har personal som hjälper dig skriva, eller åtminstone granska ditt CV och ditt personliga brev. Att ha ett bra CV och personligt brev är särskilt viktigt i samband med att du söker jobb. 

4. A-kassa kan ingå

Vissa fackförbund har egna a-kassor som du blir medlem hos automatiskt när du blir medlem i själva fackförbundet.

Men även om ett a-kassemedlemskap inte ingår eller är obligatoriskt är det en bra idé att vara med i en a-kassa, för då får du ett grundläggande inkomstskydd vid ofrivillig arbetslöshet. Ett exempel på en a-kassa som har ett eget fackförbund är Lärarnas a-kassa

Värt att veta är också att ett a-kassemedlemskap generellt är obligatoriskt för att du ska kunna teckna en inkomstförsäkring hos ditt fackförbund. 

5. Relevant lönestatistik

Det är oftast fackförbunden som har de mest korrekta uppgifterna om hur löneutvecklingen ser ut inom den bransch du verkar inom. Så om du vill ha bra information om löner inom din nisch, exempelvis inför ett lönesamtal, är det en bra idé att vara med i ett fackförbund. 

6. Försäkringar och förmåner kan ingå

Det händer att ett antal försäkringar ingår i ditt fackliga medlemskap. För att nämna ett exempel ingår en hemförsäkring om du är medlem i Kommunal, åtminstone enligt den utformning som finns idag. 

Fast även om försäkringar inte ingår i medlemskapet finns generellt möjlighet att få rabatterade försäkringar via ett samarbetande försäkringsbolag. 

Vilket fackförbund kan man vara med i?

Hos Fackocharbete.se kan du söka på ditt yrke och få förslag på passande fackförbund direkt på webbsidan. Tjänsten kostar inget för dig som besökare, och nya yrken läggs till kontinuerligt.