För att kunna erbjuda gästerna de ovanliga delikatesserna så samarbetar Tommy Flybring med Gästriklands enda vilthanteringsanläggning, Viltmarken i Trödje som drivs av Annica Olsson och KarlBertil Johansson. Med stor kunskap om jakt, djur och kötthantering så är tanken att de inte bara ska slakta och sälja välhängt kött utan även ha jägarexamenskurser samt lära ut hur man tar tillvara på köttet.
– Hos oss får älgen hänga i minst 14 dagar för att det ska bli riktigt mört och gott. De flesta tar ner djuret efter bara några dagar, då det egentligen är som segast, säger KarlBertil Johansson.
Problemet är bara att om du vill ta köttfärs från ett djur så måste du göra det inom sju dagar. Så det kräver sin kunskap då det är en komplicerad hantering som tar en hel del tid. Köttet tappar närmare 15 procent av sin vikt när det får hänga länge. Å andra sidan ger tillvägagångssättet ett fantastiskt kött som inte krymper i pannan när det väl steks.
Cirka 80-100 personer kommer att ha plats vid sittningen, så det gäller att boka i god tid om man vill avnjuta viltbordet.
– Vi kommer även att ta hem särskilda drycker för den här kvällen i form av bl.a Sydafrikanska viner som gör sig särsklilt bra till vilt liksom mörk kryddig öl från Belgien, säger Tommy. Sedan kanske det vilda ”spiller över lite” på de andra kvällarna också, tilläger han med en blinkning.
Men Tommy lovar att om trycket blir stort så kommer konceptet att köras ytterligare en kväll i december.

Ni som inte har möjlighet att avnjuta läckerheterna på Golfrestaurangens julbord har ändå en chans att få vilt på julbordet. Det går nämligen utmärkt att kontakta Viltmarken som privatperson och beställa delikatesser till sitt eget julbord eller varför inte till nyårssupén.


Text och foto: Lena Rilling • SvenskPress.se