Svenskt Näringslivs Framtidsmöte hölls 27-28 maj på Stockholmsmässan, där även organisationens årsstämma ägde rum. Första programpunkten på Framtidsmötet var en duell mellan centerns Jöran Hägglund, statssekreterare hos näringsminister Maud Olofsson, och socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan. Hägglund är också samordnare i Alliansens arbetsgrupp för frågor som rör arbetsmarknad och näringsliv. Debatten leddes av Karina Folkesson, Svenskt Näringslivs regionchef i Västerbotten. Debatten "övervakades" av Richard Häll, Precisallt Media i Gävle, och Salka Börjeson Eynon, Greens Hotell i Tällberg.
När det gällde RUT-avdraget deklarerade Baylan att Socialdemokraterna inte har något emot tjänsterna som sådana, men att de måste utföras ”utan subventioner från samhället”. Hans påståenden om att avdraget utnyttjas betydligt mer av ”folk som redan har det gott ställt” möttes av burop från de församlade företagarna.
Fakta: senaste statistiken från 2008 visar att 24,2 % av dem som beviljades RUT-avdrag tjänade mindre än 200 000 per år och 29,2 % hade inkomster över 499 000 per år.
En annan fråga som togs upp av flera företagare var rätten till heltid, som bland andra Socialdemokraternas ordförande Mona Sahlin pläderat för.
- Det är en fråga för arbetsmarknadens parter, det finns inget sådant förslag från vår sida, hävdade Ibrahim Baylan.
Ett budskap som togs emot med tydligt tvivel och påpekanden om Mona Sahlins hållning i frågan.
Det var helt uppenbart att regeringens politik mer föll företagarna i smaken och Jöran Hägglund, kunde räkna upp ett antal näringspolitiska förbättringar som skett under de senaste fyra åren.
- Inom kort kommer vi med förslag till konkreta åtgärder, utlovade Jöran Hägglund.
Richard Häll, Precisallt Media AB i Gävle, beklagade att den lägre arbetsgivaravgiften för ungdomar inte behålls om det blir regeringsskifte i höst.
- Eftersom unga medarbetare inte har hunnit få samma erfarenheter är det rimligt att kostnaderna för att anställa dem ska vara lägre.
Torbjörn Edlund, TEMC i Gävle, varnade för konsekvenserna av de stora pensionsavgångarna under de närmaste åren.
- Det är extra viktigt att stimulera flera unga att bli företagare, men tyvärr förtrycks entreprenörerna i dagens skolsystem. Det är särskilt viktigt med tanke på att det de kommande åren för första gången kommer att vara fler som går i pension än de som kommer in på arbetsmarknaden.
Jöran Hägglund påpekade att de demografiska förändringarna, bland annat att allt fler blir pensionärer, kräver ett mer tillväxtorienterat handlingssätt. En utredning presenteras också inom kort som skall visa vilken kompetens som behövs för att ersätta
- Alliansens ambition är att Sverige skall ha världens bästa företagsklimat, sa Jöran Hägglund. Därför är det viktigt att uppmuntra ungdomars entreprenörskap och det gäller från förskolan upp genom hela skolsystemet.
För norra Sverige vill Hägglund se en utveckling av besöksnäringen, bättre råvarustrategi mm.
Ibrahim Baylan förespråkade att högskoleutbildning skall finnas i hela landet och inte koncentreras till Uppsala, Lund, Stockholm och Göteborg.
- Unga människor behöver fler arbetstillfällen och då anser jag att en generell sänkning av arbetsgivaravgiften blir fel, sa Ibrahim Baylan. Det är bättre att helt ta bort arbetsgivargiften när någon anställer en långtidsarbetslös ungdom.
Ee av företagarna frågade Ibrahim Baylan hur socialdemokraterna skall kunna hålla miljöpartiet och vänsterpartiet på mattan om ni vinner valet, till exempel när det gäller rätten till heltid, 6-timmars arbetsdag mm.
- Vi är medvetna om att vi inte längre kommer att få egen majoritet i riksdagen, svarade Ibrahim Baylan. Vi har ett gemensamt valmanifest och jag kan säga att det inte kommer att bli någon 6-timmars arbetsdag, men det är väljarna som bestämmer.
När det kom upp frågor om kilometerskatten verkade Ibrahim Baylan inte vilja förstå att åkare och andra skulle drabbas av extrakostnader.
- Om oppositionen vinner valet kommer vi att drabbas av kilometerskatt, fastighetsskatt, förmögenhetsskatt mm, sa Jöran Hägglund. Och Sverige har redan den mest ambitiösa miljöpolitiken.
Joonas Tenhunen, Värdshuset Trollet i Noppikoski, föreslog att företag skulle kunna låta 100 000 stå kvar i företaget utan beskattning för att öka soliditeten. Om pengarna tas ut beskattas de som vanligt.
- Det var ett bra förslag så det bör vi titta närmare på, sa Jöran Hägglund.
- Vi tycker det är bättre att ordna en riskkapitalfond med pengar från Vattenfalls vinst, sa Ibrahim Baylani.
Om man skall döma av de kraftiga reaktionerna så var det väl ganska klart vilket block som fick de flesta sympatierna, och det var inte det som Ibrahim Baylan representerar…