Hela världen översköljs av åtgärdsprogram just nu. I USA är det Q3 ett program som går ut på att trycka miljoner nya dollar för att köpa sin egen skuld. Grekland, Irland och Portugal har fått varsitt skuldsaneringsprogram av EU. I Sverige har vi Fas 3. Jobb och utvecklingsgarantin för människor som varit i arbetslöshet ett längre tag. De får praktikplats utan garanti till anställning.

Har du de resurser som krävs för ett hårdnande klimat?
Alla så kallade fyrtiotalister, som byggde upp Sverige efter krigsåren. Viktigt att poängtera, Sverige var aldrig i krig. Stora kullar gick i skolan och utbildades till industrierna. Trygghet var parollen och
Sveriges välfärdssystem byggdes på skyddsnät efter skyddsnät. Bankerna tog över lönehanteringen på 50-och 60-talet och knöt upp miljoner kunder som aldrig mer fick se sin lön i riktiga pengar. Ersättningen gick direkt in på kontot och bankerna kunde göra stora vinster på dessa.

1971 togs guldstämpeln bort och pengar slutade att vara pengar. På 80-talet infördes pensionsförsäkringen och senare pensionsfonder som hela tiden mjölkar folket på pengar genom dyra avgifter och dåliga förvaltningar.

Nu på 2000-talet börjar fyrtiotalisterna närma sig pensionsåldern. Det är dags att kvittera ut ”belöningen” för ett långt och arbetsamt liv. Försäkringar och sparande löser ut. Blir det som du tänkt? Finns det tillräckligt med pengar? Har de växt som banken utlovat?

Vad vill du ha framöver?
Kvalitet på livet och en bra hälsa är en förutsättning. Det ska vara guldkant och tid för det som aldrig fick utrymme under de yrkesverksamma åren. Läsning, konserter, resor, spa och god mat.
I USA finns det inga pengar i pensionssystemet 401k när det är dags för deras stora pensionsavgångar. Sjukvårdsförsäkringssystemen Medicare och Medicaid kommer krascha ekonomiskt av samma skäl. Risken är att vi hamnar i samma situation i Sverige och Europa.

Vad kan du göra?
På nyheterna pratas det om ekonomiska svårigheter för Grekland, Irland och Portugal och att det är populärt att sälja sitt guld för att guldpriset skjuter i höjden. Någonsin reflekterat över hur det kommer sig?
Gör din egen undersökning! Kolla upp orsakerna till detta. Varför köps det guld från privatpersoner? Är det fler länder som är i knipa, vad händer då med Eurosamarbetet och påverkar det Sverige? Hur?

Det finns andra källor än media att lyssna till. Ju bredare bild du får desto lättare att fatta ett beslut som stöttar din välfärd. Kunskap är och har alltid varit den största tillgången. Utan den inga framsteg i civilisationen. Du ÄR det viktigaste du har. Var rädd om dig.