Gävleborgs län har många utmaningar framför sig! Vi tycker det är viktigt att fortsätta att bekämpa arbetslösheten, så att fler av länets invånare kommer i arbete. Det arbetet måste ske inom många olika områden. Tack vare alliansens seger i valet behålls både ROT- och RUT-avdragen, vilket underlättar vardagen för många i länet. Men det har också lett till att länet får många nya företag samt att befintliga företag anställer nya medarbetare. Vi kunde härom veckan läsa att tre av länets företag inom RUT-branschen direkt anställer fler medarbetare efter Alliansens valseger. Här finns det uppenbarligen en djup spricka mellan medlemmarna i Fastighetsanställdas förbund, som får jobb tack vare RUT-avdraget, och den politiska ledningen för samma fack, som arbetat aktivt för ett parti som ville ta bort avdraget.
Vi ser det som enormt viktigt nu, när vi går in i en kommande förbättring av konjunkturen, att matchningen på arbetsmarknaden blir bättre. Det är inte acceptabelt att det finns så många kompetenta arbetssökande samtidigt som ett stort antal arbetsgivare inte hittar nya medarbetare. Här måste vi helt enkelt hitta bättre metoder för att lösa matchningen. Gästrikelärling är ett utmärkt projekt som visar på goda resultat och som skulle kunna vara förebild för fler modeller med lärlingssystem.
Inom äldreomsorgen är det för många kommuner i länet som inte har infört LOV – lagen om valfrihet. Det innebär att det blir en ojämlikhet mellan olika pensionärers valmöjligheter och vi anser att man i vart fall bör överväga att införa en obligatorisk valfrihet för äldre, på samma sätt som man har inom andra områden inom omsorgen. Vi kan se hur de företag som etablerat sig inom LOV området i Ljusdal snabbt har fått många nöjda kunder och många pensionärer har fått en bättre vardag tack vare LOV – lagen om valfrihet.
Vi nöjer oss inte förrän skolan i länet har förbättrat kunskaperna för våra skall bli en betydligt snabbare uppföljning av skolelevernas resultat! I samarbete med våra kommunala företrädare ska vi aktivt arbeta för att det skall finnas tillräckliga resurser, men det är upp till kommunpolitikerna som har makten i den egna kommunen att prioritera rätt i den kommunala budgeten.
Vi ser fram emot ett aktivt samarbete med våra länsinvånare under den kommande mandatperioden och vi ska göra allt vad som står i vår makt för att vara en stark röst för hela länets invånare i Riksdagen.

Tomas Tobé

Margaretha Berg Kjellin

Lars Beckman