I mina möten med våra medlemsföretag kommer det upp frågor som kompetensförsörjning, upphandling, konkurrens från offentlig sektor och det svaga företagsklimatet lokalt. Bristen på dialog, service och information från kommunen till de lokala företagen bäddar för en region som kommer att ha det väldigt kämpigt framåt. Vi kan därmed konstatera att det krävs fler företagsamma människor, fler företagare som skapar jobb och som kan anställa och ett riktigt gott företagsklimat som möjliggör att fler blir företagare.

Hur skapas då fler företag, jobb och tillväxt i vår region?

För fortsatt hög levnadsstandard krävs ekonomisk tillväxt. För att få tillväxt krävs konkurrenskraftiga företag. Företagens konkurrenskraft stärks av ett bra lokalt företagsklimat. Stark ekonomisk tillväxt är därför viktig både på regional och lokal nivå.
För att en region ska utvecklas och förbättra sin konkurrenskraft samt vara intressant för omvärlden krävs insatser från flera håll; de lokala företagen, politiker, tjänstemän i offentlig sektor, föreningar, utbildningsväsendet men även allmänheten.

Vår regions framtid är i stort behov av företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag. Därför behöver vi skapa bättre förståelse för den insats dessa företagsamma människor gör och hur deras villkor kan förbättras. Människor som kommer med nya idéer och genererar skatteintäkter är ovärderliga för vår framtid. För vilka skulle annars skapa jobb och lösa vår regions utmaningar?

Lotta Petterson
Regionchef Svenskt Näringsliv