Den 11 oktober hölls ett välbesökt möte på Folkets Hus med flera föreläsare från södra och västra Sverige där man kommit långt i utvecklingen av biogas.
Samma dag var det premiär för det norra samarbetets hemsida http://www.biogasmitt.se.

Ingegerd Krantz, projektledare för Hållbart resande på Gävle kommun, var en av åhörarna på Folkets Hus.
– Biogasen är ett mycket bra förnyelsebart bränslealternativ. Miljömässigt både för att den har 93 % lägre klimatpåverkan än bensinen och för att den påverkar vår lokala miljö mindre än andra bränslen.

Kommunerna måste gå före
Ingegerd Krantz tror att bildandet av Biogas Mitt kommer att påskynda utvecklingen i länets kommuner.
– Jag kommer utifrån mina möjligheter att jobba för att satsningar sker på området. Nu är det hög tid att besluta hur det hela ska genomföras. Förutsättningarna finns.

Råd till potentiella entreprenörer
Från Helsingborg kom Karin Eken-Södergard som arbetar med biogasframställning på det kommunägda biogasföretaget NSR. Hon fick frågan vad man bör tänka på om man som entreprenör vill starta tillverkning i Gävleborg.
– Arbeta ihop med lantbruket redan från början. Skaffa en kundgrupp som till exempel lokaltrafiken. Låt en eller flera kommuner vara delägare i projektet, rekommenderad hon.

Oljan snart slut
En av de flitigaste förespråkarna för biogasbilar i Sverige är Gröna Bilister.
– Det är roligt att inte behöva vara MOT någonting, sa Mattias Goldman.
– Vi gillar bilar, men vi inser att bilarna måste bli energieffektivare och dessutom kunna drivas på flera bränslen – både biogas, naturgas, etanol och el. Vi behöver allt när oljan håller på att sina, sa han.

Biogas bästa alternativet för hälsa och miljö
– Hälsomässigt slår biogasen andra bränslen flera gånger om. Förutom att det inte bidrar till växthuseffekten avger det heller inga cancerframkallande partiklar, ett annars växande problem för de flesta tätorter i Sverige och Europa, sa Goldman.

”Slut på snacket”
Bakom initiativet till Biogas Mitt ligger GävleDala Energikontor som bland annat finansieras av länsstyrelserna i Gävleborg och Dalarna.
– Nu får det vara slut på snacket, det dags att kavla upp ärmarna och få en biogasproduktion även i vår region, sammanfattade Ulla-Karin Enbom konferensen, som avslutades med olika workshops.

Kanske, kanske lades här grunden till Gävleborgs första biogasproducent.

Text & foto: GävleVeckan.se

Bildtext: Mattias Goldman från Gröna bilister visar Ingegerd Krantz från Gävle kommun den Mercedes han hade färdats i till Gävle. Bilen går på biogas för motsvarande 9 kronor litern.

Så framställs biogas (se illustration)

I slutna cisterner rötas t ex gödsel, hushållsrester, skogsrestprodukter och slaktavfall.

Gasen som uppstår graderas upp i en sluten process, komprimeras och kan användas som drivmedel, el eller till uppvärmning.

Restprodukten kan användas som eko-gödningsmedel i lantbruket.

I Gävleborg framställs gas idag på några sopdepåer och reningsverk. Denna gas används idag för uppvärmning av den egna anläggningen eller ”flammas av” – eldas upp, helt enkelt.

Illustrationen är hämtad från Plönninge biogascentrum och visar hur en ladugård blir självförsörjande på värme från eget gödsel.

Text & foto:
Henrik Nyquist
GavleVeckan.se