Svensk Laserskärning använder laserteknik vilket är det bästa alternativet då man skall serie- och styckektillverka en detalj eller flera för många olika produkter. Tekniken erbjuder otroliga möjligheter när det gäller konstruktion, kapacitet och materialval och klarar av att skära figurer och former i olika typer av plåtar.

- Laserskärning används för både tunna och tjocka material. Fördelarna att använda lasertekniken vid skärning av tunna och hårda material är att det inte finns någon risk för att materialet bryts under trycket från stansverktyg, berättar Janne Jonsson, ägare till Svensk Laserskärning. Med den här klarar vi av att skära svart plåt upp till 25 millimeters tjocklek, Rostfritt 20 millimeter och aluminium upp till 12 millimeter. Vi kan tillverka allt från enstaka prototyper till serier om hundratusentals enheter.

- Vi har ett fantastiskt nätverk här i området, fortsätter Janne. Vi hjälper och kompletterar varandra vilket genererar fler affärer. Jag och brorsan Tomas började i entreprenadbranschen på 80-talet. Företaget startades 2004 och vi började egentligen med svetsning för att att sedan övergå till allt större projekt inom byggnadssmide. Vi arbetade både med produktion, projektering och underhållsarbete med uppdrag över hela Sverige och ute i världen.

Allt eftersom företaget växte utökades maskinparken med svarv- och fräsmaskiner då helhetslösningar efterfrågades av våra kunder. Att lösa kunders problem genom att ta fram lösningar och utveckla produkter och konstruktioner var en lika naturlig beståndsdel i verksamheten som att hålla högsta möjliga kvalitet oavsett om det gällde att ta fram stålstommar, reklamstolpar, prototyper eller att reparera broar.

Världskonjunkturen föll som bekant rejält under 2009 och bröderna stod inför valet att kriga på en krympande marknad eller att utveckla verksamheten genom att förflytta sin position och hitta en helt egen nisch. De valde naturligtvis det senare alternativet och hade i några år sneglat på och sett den ökade förfrågan på skärande bearbetning. Att klippa, såga och borra i plåt manuellt är både tidskrävande och lämnar ofta en hel del i övrigt att önska vad det gäller kvaliteten. Från början var bröderna intresserade av vattenskärning men det föll på att det var både arbets- och miljömässigt svårare att hantera så valet blev en laserskärmaskin.

Nästa steg stämde även det in på brödernas filosofi att ska man göra något så ska man göra det rejält. På den svenska marknaden fanns det ett antal maskiner som klarade av att skära plåtar i standardformat men bröderna hittade en schweizisk lasermaskin (Bystronic 4400 W) som klarade av att skära så stora plåtar som 6,5 x 2,5 meter.

2011 ändrade man således namnet från Gästriklands Mekaniska till Svensk Laserskärning AB. Idag är man i huvudsak legotillverkare åt industrin men har stor nytta av sina tidigare kunskaper från entreprenadbranschen när det gäller att utveckla lösningar och produkter. Kunderna är i huvudsak industrin i mellansverige men finns över hela landet och man tillverkar och utvecklar även produkter åt olika branscher såsom bilbyggare, redskapstillverkare och diskoteksutrustning.

- De flesta kunder lämnar in en färdig ritning på papper eller en färdig CAD-fil, berättar Karin Bergström, som i våras tillträdde som kontorschef. Men många gånger kommer de in med en idé eller ett problem. Då har vi stor nytta av all vår erfarenhet och kan sätta oss ned och skapa en lösning och produkt utifrån deras behov.
- Ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid, inflikar Tomas, som även han inte räds någon utmaning.

- Vi levererar idag en tjänst i absolut världsklass, berättar Janne stolt och skönt befriad från den Jante-inställning som alltför många entreprenörer lider av. Vi vill och ska vara ledande på att skära och bocka plåt. Målsättningen är därför att öka produktionen mångfalt de närmaste åren. 

Som ett led i detta utökas produktionen nu med ytterligare en laserskärare. Visst är det en stor investering men vi är beredda på att både anställa och utöka till skiftgång för att leva upp till marknadens krav.

Ett riktigt kul och bra betyg från en nöjd kund fick vi förra veckan, berättar Tomas med ett leende.
- Ni skall få skära ut mer saker åt mig
- Jaha, kul, svarade jag. Vad då för något?
- Det har jag inte kommit på än, svarade kunden!