Vi har god ekonomi i Sverige. Nu, precis nu har vi det. Är det då riktigt att vi gör samma saker vi alltid gjort när länder runt omkring oss har stora och allvarliga problem med ekonomin?
De flesta är reaktionärer. Det vill säga reagerar inför varje ny situation. Hur skulle känslan och livet vara om du förberett dig innan.
Vi kan planera när vi är motiverade. Inför semestern planerar vi noga resan och lägger undan pengar. Högtider är också välplanerade. Rutinerna på jobbet finns där. När det gäller hälsa och pengar är vi oförberedda. Här kommer ett krispaket till var och en.

1.Gör matsedel. Sparar pengar och tid. Främjar hälsan på många sätt. Helt ok att göra avsteg.
2.Gör budget. Skriv ner utgifter och inkomster. Finns det över att lägga undan? Då kan det bli semester.
3.Förebygg ohälsa lika som du gör med tänderna varje dag. Du borstar tänderna för att undvika karies. Du kan få det i alla fall och ändå gör du det. Ta hand om resten av kroppen också, med kosttillskott, motion och rena miljöer. ( Gynnar också tänderna)
4.Gör familjen delaktig i praktiska göromål. Lär barnen ta ansvar och visa dem att: Ge är att få.
5.Planera dig själv. Var sträng mot dig själv så hinner du mer. Gör färre saker och bättre.
6.Lyssna till rätt källor. Hur nyanserad är mediebilden egentligen?

Tur är när möjlighet möter förberedelse. Är du förberedd när nu flera eu-länder drar ner euron i hyperinflationsdjupet? Svenska kronan sitter på samma snöre. Grekland och Irland har tappat fotfästet. England, Portugal och Spanien har tyngden närmast på sig.

Vi i Sverige har tid på oss att förbereda för sämre tider. Vilken är din strategi? Sälja dina guldsmycken och låna ut pengar till banken? Finansiell utbildning ger dig verktyg att fatta kloka beslut.