Krabba, energitjuv, negodil, glädjedödare. Kärt barn har många namn. Det är den personen som håller dig tillbaka, tycker dina idéer är dåliga, suger ut energin i rummet och sprider dålig stämning. Du vet vem jag syftar på. Parallellen med krabba är att den dels går sidledes för att hela tiden parera dina drag och lagda i en hink, drar alla effektivt ner den krabba som är på väg upp ur hinken.
Identifiera dina krabbor omkring dig så kan du lära dig och förhoppningsvis de hur du kan gå vidare. Här är några tips.
1.Be krabban konkretisera och förklara vad de menar med vad de säger. Då kryper de gärna tillbaka till den håla de kom ifrån.
2.Ge feedback-återkoppling. Säg rent ut att: Jag uppskattar om du respekterar mig! Jag känner mig kränkt när du säger så där!
3.Övertala aldrig en energitjuv. Säg att du förstår hur den känner sig. Bygg rapport genom att sakta ta personen ur sin negativa stämning.
4.En taktik är att tona ner personen i ditt liv. Behandla den som han/hon vore luft och tänk positiva tankar om personen.
Nu har du effektiva vapen att hålla krabborna borta. Föregå med gott exempel genom att vara en glädjespridare, energigivare och en posidil. Vilket djur du väljer att vara är upp till dig. Har du ett bra förslag som passar till motpol är du välkommen att mejla mig.