Hur värdefullt är det med mål?
På Harvard Business School genomfördes ett experiment i syfte att undersöka betydelsen av mål. 1979 fick avgångsstudenterna för MBA-programmet frågan; ”Har Du formulerat och skrivit ner vilka mål Du har för framtiden och gjort planer för hur Du skall nå dem?”. Forskarna fann att tre procent av studenterna hade nedskrivna mål och handlingsplaner, 13 procent hade satt mål men inte skrivit ned dem och 84 procent hade inga specifika mål för sin framtid.

10 år senare, 1989, intervjuade forskarna samma personer på nytt. Resultatet var att de 13 procent som definierat mål men inte skrivit ner dem i genomsnitt tjänade dubbelt så mycket som de 84 procent som inte satt några mål alls. De resterande 3 procenten som satt tydliga mål, skrivit ned dem och dessutom gjort handlingsplaner, tjänade i genomsnitt tio gånger så mycket som de andra 97 procenten tillsammans!
Tänk om effekten är lika stor för oss alla…
- Ja, men tänk om det inte fungerar, säger pessimisten.
- Jo, och tänk om det fungerar, säger jag. Vad skulle det kunna innebära för Dig?
Om papper och penna är vad som fordras för att starta processen med att realisera Dina visioner, drömmar och mål så är det väl bara Ditt eget beslut som fattas?
Valet är Ditt. Det är också jobbet och, framför allt, belöningen.