Slow Food startades officiellt 1989 som en reaktion mot Fast Food – den mindre hälsosamma mat som brett ut sig globalt på bekostnad av lokala specialiteter och traditionellt matkunnande. Centrum för rörelsen ligger i Bra i norra Italien. Grundaren Carlo Petrini reagerade mot bristen på respekt för råvaror, bristen på miljöhänsyn, och den växande okunnigheten om lokala mathantverkstraditioner som riskerade att försvinna och startade Slow Food för att om möjligt bryta trenden mot alltmer smaklös, näringsfattig och anonym mat.

Idag är Slow Food är en global rörelse som är lokalt förankrad med en filosofi där ren, god och rättvis mat betyder att maten ska vara odlad utan kemiska bekämpningsmedel, att den ska smaka bra, och att produktionsbetingelserna ska vara rättvisa mot odlare och andra som producerar maten. Vi som på olika sätt stödjer Slow Food blir ’medproducenter’ genom att gynna de lokala odlarna och mathantverkarna. För att uppmuntra lokala odlare att satsa på ekologiska grödor som kan levereras till butiker och restauranger i närområdet planerar vi att anordna aktiviteter och träffar med t.ex. avsmakning av lokalt och regionalt producerade produkter.

Slow Food arbetar även aktivt mot onödiga tillsatser i maten och är motståndare till GMO, genmodifiering av livsmedel. Däremot vill vi stödja lokala producenter och uppmuntra restauranger att utöka sin andel av ekologiska och närproducerade råvaror.

Möjligheten att samlas och umgås på ett givande sätt genom att njuta av mat och dryck i den miljö där den produceras och/eller tillagas är ännu en anledning till att gå med i Slow Food Gästrikland.

Den 22 mars inbjöds alla intresserade till ett första informationsmöte om Slow Food Gästrikland på Gävle Central Konferens, Centralstationen i Gävle. Ann-Katrin Dunker guidade oss i en avsmakning av ost från bl.a. regionens gårdsmejerier med tillbehör från lokala mathantverkare. Dessutom erbjöd Hans Hedblom, Munskänkarna, jämförande avsmakning av traditionellt och ekologiskt odlat vin.

Den sista maj anordnas en lokal sparrisfestival hos odlaren Catarina Bondegård i Gavelhyttan, Gästrike-Hammarby http://www.gestrikesparris.se

Den 14 juni planeras studiebesök hos lokala matproducenter i området: f.m. fika hos Berglunds Bageri i Kungsgården inkl. besök på kvarn, fisklunch hos Lars-Ove Flodberg, Trollharens Fisk, http://www.trollharensfisk.se, och slutligen ett besök hos den lokala köttproducenten Hamrånge Highland Cattle.

För mer information om Slow Food Gästrikland är du välkommen att kontakta oss!
Anita Hörnstein, anita.hornstein@hush.se
070 225 26 45 eller
Elisabeth Michelsson, elisabeth.michelsson@telia.com , 073 159 18 08