Förra året arrangerades mässan Våga Vara Egen i Gävle. I år går samma mässa av stapeln i Söderhamn.
-I Gävleborg är vi vartannat år i Hälsingland och vartannat år i Gästrikland. Värdskapet går i en viss turordning mellan kommunerna för att det ska bli rättvist, säger Helene Åkerlind.
För UF-eleverna är mässan, förutom ett bra försäljningstillfälle, ett tillfälle att få professionell bedömning av sin verksamhet. Under mässdagen arrangeras nämligen regionala tävlingar i tio kategorier. De utmärkelser eleverna kan tävla om är bl.a. bästa UF-företag, bästa vara och bästa tjänst.
-Bästa UF-företag är den absolut största tävlingen. Den som vinner kategorin i länet får tävla i SM. Vinner man SM får åka vidare på EM som i år avgörs i Oslo. Eftersom vi i Gävleborg har så många UF-elever får vi faktiskt skicka både ettan och tvåan i den kategorin, till SM, säger Helene Åkerlind.
Att mässan fyller en viktig funktion för länets UF-elever kan väl ingen ta miste på men enligt Helene Åkerlind finns ytterligare skäl till arrangemanget. Hon säger:
-Mässan fungerar som ett rekryteringstillfälle för oss i UF. Det kommer ungefär 1000-1500 elever som går i årskurs två och tittar på årets UF företagare. Det är bland dessa vi ”rekryterar” UF-elever till nästa läsår.
Att rekrytera nya UF-företagare torde dock inte vara så svårt. Enligt Helene Åkerlind har UF Gävleborg växt under de senaste åren och idag driver 29%, av den årskull elever som har möjlighet att delta i UF-verksamheten, ett UF-företag.
-Vi är bäst i Sverige! Det är fler elever än tidigare som är intresserade av att ha företag i UF så vi har vuxit, framförallt på yrkesprogrammen, de senaste åren. I år är vi så många som 1066 unga företagare som tillsammans driver 378 företag. Av dem så är det 220 som väljer att ställa ut på mässan, säger Helene Åkerlind.
Varför ska Gästrikarna ta sig till Söderhamn för att besöka er mässa?
- Därför att de i år finns många spännande saker att köpa. Affärsidéerna är ju som vanligt nya. Men vi har fått in fler elever från program som tidigare inte varit representerade i UF och det märks på affärsidéerna. Det finns också en del innovationer i år som faktiskt har en bra höjd. Slutligen kan du handla saker som du aldrig annars kan handla. Så det gäller verkligen att vara där för att få produkterna som är lite unika och lite speciella eftersom de är mycket svåra att få tag på när UF-året är slut, säger Helene Åkerlind