Koneo Gävle har under augusti lanserat en ny tjänst som heter Koneo Analys. Man kan kalla det en "hälsokontroll" av företagens IT-miljö som resulterar i god dokumentation med förslag till förbättringar och förebyggande av problem.

– Vi har upplevt att det finns behov av den här sortens hjälp och därför lanserar vi nu Koneo Analys, säger Ulf Redlund, vd på Koneo Gävle.

– Vi vänder oss främst till småföretagare med 1-20 användare. Småföretagaren har oftast varken tid eller kraft att ägna sig åt teknikens under. Man har fullt sjå att få affärerna att gå runt och allt runtomkring ska bara fungera. Självklart erbjuder vi tjänsten till stora företag också men då oftast på delområden, det blir mer skräddarsydda konsultuppdrag, fortsätter Ulf.

Tjänsten bygger på två delar, dels en intervjufas där man tar reda på hur bra det fungerar, och vad man vill göra framåt. För att bli en bra rådgivare måste man också sätta sig in i verksamheten. Lika viktigt som att kontrollera nuläget är att tillsammans med kunden försöka blicka in i framtiden. Allt för att inte låsa sig i fel lösning.

Del två är den tekniska biten där man kollar att systemen fungerar och arbetar säkert samt att ekonomin är den rätta.
– Inom utskrifter finns oftast stora summor att spara. Dokumentområdet kostar oftast mellan 400 kr och 900 kr per anställd och månad. Ofta kan vi med rätt utrustning och rätt metodik hitta en besparing på minst 40%, berättar Ulf.

Genom den nya tjänsten hoppas Koneo förstås att få nya kunder men antalet kunder inte är det viktiga.
– Vi vill inte vara ett vanligt dataföretag som säljer datorer till så många som möjligt. Relationen och närheten till kunderna spelar en större roll. Genom Koneo Analys lär vi känna våra kunder så bra att vi nästan kan ses som arbetskamrater, avslutar Ulf Redlund.