För det första, vad är pengar? Något av värde för en person, som kan bytas mot något annat. Värdet är fortfarande detsamma idag som för tusen år sedan. Exempel på pengar är ädla metaller, ädelstenar, skinn, kryddor med mera. Guld och silver har stått pall för årtusenden av värdehantering.

Guld (Aurum) är det som alltid stått för måttet pengar. Det har varit den gängse valutan i årtusenden. Ordet valuta är italienskt och betyder värde.

När bankväsenden började se dagens ljus fanns guld i kassavalven. Det var pengar. Banken skrev ett kvitto, ett intyg, som bevisade äganderätten. Dessa intyg blev valuta och uttrycket valuta för pengarna var född.

Banken fick en idé! ”Ingen vet hur mycket guld vi har i bankvalvet! Vi kan skriva ut några intyg till och ingen behöver veta något. ” Då var ruljansen igång. Sedlar börjar tryckas och så sent som på fyrtiotalet står skrivet att sedeln kan när som helst växlas in mot guld. Problemet var att guldet sedan länge var borta från banken. Det fanns ingen anledning att behålla detta, då ingen ändå visste hur det förhöll sig.

Verkligheten kommer nu ikapp alla banker och valutor. Grekland har gått i konkurs, Portugal har precis begärt hjälp från EU för samma dilemma och nästa land blir Spanien.
Redan nu har staten Utah i USA övergått till guld som betalmedel som en protest mot det amerikanska monetära systemet. Federal Reserve har i flera år flödat marknaden med mer valuta än vad landet tål.