- Vi har två utmaningar, sa landshövding Barbro Holmberg. Den första är hur skall vi gå stärkta ur lågkonjunkturen och den andra hur kompetensförsörjningen ser ut om 5 till 10 år. Den största utmaningen är att mildra effekterna av lågkonjunkturerna, Landshövdingen har i uppdrag av regeringen att samordna samhällets insatser i länet. Målet är att vi skall gå stärkta ur lågkonjunkturen.
Gävleborg har bra förutsättningar med ett starkt näringsliv och starka företa med kompetent personal. En tröst med varslen är att de är konjunkturrelaterade och inte beror på strukturomvandling.
Samordningskansliet har rest runt i länet och träffat både offentliga aktörer och företagare. När det gäller utbildning så behöver företagen anställa fler kompetenta personer. Under högkonjunktur har man inte tid att utbilda personalen och i lågkonjunktur har man inte råd. Gävleborg har enligt Barbro Holmberg bra förutsättningar för det med Högskolan i Gävle och tre folkhögskolor förutom de kommunala grundläggande utbildningarna. Det finns också en möjlighet att samhället kan stödja utbildning av personalen.
I samordningsarbetet kommer landshövdingen också att arbeta för en bättre samordning mellan alla de olika organ och de resurser som finns för näringslivsfrågor
– Hör av er till mig om ni fastnar i något problem, uppmanade landshövding Barbro Holmberg.
Det gäller också att stimulera de nya och växande näringarna, bland annat när det gäller kompetensförsörjning.
– Det är inte nattsvart för alla, sa landshövdingen.
Parallellt med neddragningarna finns det företag som har problem med rekrytering av nyckelpersoner. 2011 kommer det att vara fler som lämnar yrkeslivet, fler pensioneras mm, än de som tillkommer.
Det finns fler positiva signaler.
Utbyggnad av lärlingssystemet välkomnas av företagen men först måste man få facket med på vagnen. Vindkraft har bra förutsättningar i Gävleborg eftersom vi har flest platser som pekats ut som lämpliga.
Satsningar på infrastruktur med utbyggnad av dubbelspår, ombyggnad av E4 ger också arbetstillfällen.
Lars Beckman frågade landshövdingen hur vi skall få fler kvinnliga företagare.
- Svenskt Näringsliv gör mycket för att det skall bli fler, sa landshövdingen, men det behöver vara fler som gör det.
Man kan hoppas att kommunerna tar till sig möjligheterna som öppnar sig med LOV (Lagen om Valfrihetssystem), som innebär att fler människor inom vården får möjlighet att starta eget. Men det förutsätter att kommunerna inte bromsar!