NyföretagarCentrums ordförande Anders Ågren hälsade välkommen och inledde med att berätta om NyföretagarCentrum, som arbetar med rådgivning för att vägleda de som vill starta eget företag. Rådgivning, utbildning och genomgång av affärsidé leder till en rekommendation om affärsidén är värd att satsa på. Cirka hälften av dem som kommer till NyföretagarCentrum startar företag inom ett år. 80 procent är fortfarande verksamma efter tre år och med i snitt 1,8 anställda. Bara en procent konkurser efter tre år är ett bra betyg på rådgivningen! NyföretagarCentrum Gästrikland är en stiftelse initierad av Jobs & Society och som finansieras med hjälp av samarbetspartners, både små och stora företag samt kommuner och en del andra offentliga organisationer. Lars Eldh är verksamhetsansvarig och rådgivare.
Lars Beckman, regionchef och medlem i styrelsen för NyföretagarCentrum berättade om Utmaningen, ett initiativ av Urban Bäckström, VD på Svenskt Näringsliv. För att Sverige skall klara sig i den globala konkurrensen behövs fler i arbete och för det behövs växande företagsamhet samt bättre förutsättningar och gynnsamma och stabila villkor för företagen som vill investera, satsa och nyanställa. Det handlar om flera utmaningar inom främst tre områden:
• Skattesystemet, förändringar behövs för att vitalisera den svenska ekonomin
• Globalt, svenska företag måste ges bättre möjligheter att konkurrera
• Välfärden, privata aktörer måste få chansen att ge sitt bidrag till att skapa trygghet och god omsorg
Raimo Pärsinen anser att infrastrukturfrågorna måste lyftas fram. Skogsindustrin är beroende av en långsiktig energipolitik baserad på ett brett underbyggt politiskt beslut. Skogsindustrin i Sverige svarar för 55 miljarder i förädlingsvärde och 22 procent av jobben i Gävleborg är beroende av skogsindustrin. Raimo arbetar också för att Gävle Hamn skall få möjlighet att utvecklas, fler stationer behövs efter ostkustbanan, dubbelspår till Sundsvall mm.
Margareta B Kjellin vill ha en fortsatt satsning på starka branscher i regionen. GIS, fiberoptik, skogsindustri, hydraulik behöver utvecklas till långsiktigt hållbara verksamheter. Yrkeshögskola är viktigt för att höja kompetensnivån. För att klara av generationsväxlingen inom den offentliga sektorn behöver också ökad kompetens.
Raimo påpekade också de nya möjligheterna för nya företag som kommer att öppnas inom vårdsektorn. Även gåvoskattereglerna har haft en stor betydelse för företagen. Häromdagen hade Raimo besökt ett företag där de nya reglerna betytt väldigt mycket för generationsväxlingen
En väldigt trevlig kväll fick en extra bra avslutning tack vare att Brynäs bröt sin förlustsvit på sex matcher genom att ta två poäng mot HV 71!