Samarbetet har sitt ursprung i lösningen av ett typiskt amerikanskt problem. I stora villor som anslutits till fibernätet, kunde man inte distribuera signalen till alla rum med WiFi-teknik. Operatören Verizon gav Motorola uppdraget att lösa problemet. Lösningen blev att använda ett outnyttjat frekvensområde i fastighetens existerande koaxialkabelnät för att distribuera bredbandssignalen, något som också blev en industristandard – Multimedia over Coax Access (MoCA).

Entropic, som är den ledande chiptillverkaren för MoCA-teknik, har nu valt InCoax som samarbetspartner för att lyfta teknologin till användning i flerfamiljshus och småhusområden.

– Vi har, sedan flera år, använt MoCA-teknologin för snabb bredbands-access på ett nytt sätt, säger Helge Tiainen, marknadschef och en av grundarna till InCoax. I ett flerfamiljshus måste varje lägenhet ha en separat kommunikationskanal för att på ett säkert sätt få tillgång till snabbt bredband, säger han.

– Vår teknik ger fastighetsägare och operatörer ett enkelt sätt att använda existerande infrastruktur – fastighetens kabel-tv-nät – för snabb bredbands-access. Efterfrågan på snabbt bredband ökar starkt med nya tjänster som IPTV i HD och Voddler. En burk i källaren och ett hemmamodem ger varje boende tillgång till 100 Mbit/s, utan nya kablar och direkt in i vardagsrummet. Fibernätens Gigabit-kapacitet fördelas mellan de boende, förklarar han.

Det är enkelheten som ger InCoax en konkurrensfördel. Att använda existerande infrastruktur i fastigheten, eller området, ger snabb installation till lägre pris. Det är också något som de boende drar fördel av, med InCoax kan priset för snabbt bredband halveras.

– Vi är naturligtvis stolta över att Entropic uppmärksammat vår teknologi. Den lyfter MoCA-tekniuken till en ny nivå och det är därför som Entropic valt oss som samarbetspartner, säger Helge Tiainen.