Hur känns det att bli uppsagd eller hotas av uppsägning? Bara den som har haft den erfarenheten vet säkert svar. Blotta misstanken om att risken finns att man kanske kan bli uppsagd samman¬kopplas med stor vånda och utdragen oro som kan efterlikna en långvarig psykisk tortyr. För den som redan har fått beskedet så kan ”hela världen rasa samman.” Men rasar den verkligen?

Under konjunkturnedgången har många företag som brottats med ekonomiska problem och omstrukturering som sista utväg. Fack och anställda är allför medvetna om att det betyder neddragning av den stora utgifts¬posten ”personal”. Väntan på ett eventuellt besked är olidligt. Blir du inkallad till en överordnad för ett personligt samtal betyder det aldrig något positivt vad beträffar jobbet..

Men innebär uppsägningen verkligen ”spiken i kistan?”
Eller kan beskedet vara början till någonting nytt: den stora vändningen som såväl kan förändra som förbättra livet.? Om du går och oroar dig innan en eventuell uppsägning mår du ännu sämre! Denna oro för inte sällan med sig en psykisk ohälsa som alldeles för ofta kan övergå i fysiska sjukdomsillstånd.

Om du däremot har styrkan att söka efter nya möjligheter i samband med en stor förändring på arbetsplatsen har otroligt mycket större chans att finna en lösnig till det bättre. Av naturen är vi människor inprogrammerade att undvika förändringar – de får oss att känna oss osäkra. Vi söker och klamrar oss fast i en många gånger ”falsk trygghet”. Det finns otaliga exempel på att vi hellre stannar kvar i en jobbig och mentalt tärande situation för att vi lurar oss själva med att vi känner oss trygga. Då menar jag inte bara negativ arbetsmiljö eller ett dåligt äktenskap.

Om du törs prova dina vingar och med öppna sinnen vågar kasta dig ut i det ”okända” kommer du att upptäcka att det inte alls var en katastrof. Går man in i en ny fas i livet med intentionen att hitta något bra, så gör man det! Ny arbetssituation, nya möjligheter och nya relationer är som en vitamininjektion i livet..

Inte långt innan jag själv blev uppsagd hade jag turen att hitta en ny möjlighet i livet. Eller så var det inte alls tur – det var så enkelt att jag var öppen för att se min vardag i ett nytt perspektiv. Att titta utanför ramarna och kliva ut ur min egen bekvämlighetszon. Tack vare detta kunde jag vända ett negativt besked till en positiv framtid!