TV-teamet där också TV-fotografen Ulrika Östling från Gävle ingår producerar just nu en dokumentärfilm som ska visas i Sveriges Televison om polarguiden Cecilia Malmström från Jädraås. En 43-årig trebarnsmamma som har som jobb att guida turister på Arktis och Antarktis. Produktionsbolaget Nadino Media som har sitt säte i Gävle står bakom projektet i samarbete med Sveriges Television och Film Gävleborg.

I två månader har resan planerats och nu bär det iväg. De ska följa Cecilia Malmström hack i häl när hon lotsar turister bland pingviner, valar och isberg på Västantarktis.

Just nu pågår Internationella Polaråret IPY, som är ett internationellt samarbete för att samordna forskningen runt polarområdena. Det gör att allt som har med Arktis och Antarktis att göra debatteras mer än någonsin. Dokumentären om Polarguiden kommer att handla om en vanlig trebarnsmamma från Jädraås som har ett mycket ovanligt jobb. Filmen kommer också på ett personligt sätt ta upp klimatdebatten och vilka konsekvenser man ser idag av smältande isar runt polerna. Allt genom Polarguiden Cecilia Malmströms ögon. Men den handlar kanske framförallt om var och ens personliga ansvar för sitt eget liv och för tillståndet på vår planet.
Cecilia Malmström är från Vilhelmina i Västerbotten men bor i Jädraås i Gästrikland med sin familj. Hon är pionjär eftersom hon var den första svenska kvinna som besökte den geografiska sydpolspunkten, och den första kvinnan i världen som arbetade ute på iskalla Antarktis en vinter, då var hon forskarassistent i ett forskningsprojekt som hette Amanada. Genomsnittstemperaturen på Antarktis är ca minus 40 grader Celsius.

Just nu är det sommar på södra halvklotet och genomsnittstemperaturen på Västantraktis där filminspelningen genomförs är omkring 0 grader celsius.

För mer information kontakta producenten Ingela Östlund 076-8166087