Upphandlare och inköpare pratar sig varma för att arbeta strategiskt. Målet och mantrat för upphandlings- och inköpsavdelningen är ofta att den ska bli en strategisk funktion.
Vi pekar på framgångsrika privata företag vars inköpschefer placeras i strategiska ledningsgrupper och önskar samma lösning i kommun, landsting och statliga verksamheter. Vi pekar på vinst och värde av den verksamhetsgren vi är satta att driva och utveckla. Vi debatterar utifrån medborgares perspektiv, skattemedels effektiva användning och andra värdeskapande argument för en ändrad världsordning. En ordning där inköp är en del av det strategiska ledarskapet.

Jag är positiv till alla dessa resonemang och jag menar innerligt att det är den position funktionen inköp måste ha i ett effektivt och väl fungerande företag, oavsett om det är offentligt eller privat. Om funktionen har den positionen måste dess ledare vara en naturlig del av den strategiska ledningsfunktionen, kommunens ledningsgrupp, myndighetsledningen eller motsvarande.
Men vad krävs då för att kunna leva och verka i den funktionen?
Jo, det krävs ett fokus på helhet och ett ansvarstagande för kärnverksamhetens krav och behov. Det krävs ett marknads­orienterat synsätt där kunden, användaren eller brukaren med sina behov sätts i fokus och att anskaffningsarbetet söker möta detta.

Jag frågar mig: är det den utvecklingsväg vi vandrar på just nu? Jag frågar mig om vi är redo, är vi beredda att axla de roller, det arbetssätt och framför allt det synsätt som ett strategiskt ledarskap kräver.

Att vara strateg innebär att peka ut en riktning för en verksamhet mot platser som är outforskade och mot platser som är behäftade med avsevärt många fler frågor än svar. Det kan vara så att till och med frågorna måste formuleras av den strategiska ledaren. Det innebär även att han eller hon får ta ansvar för de beslut som fattas och de riktningar som pekas ut.

Min stilla undran är om vi är redo för det steget: har vi tränat rätt, har vi byggt tillräckliga strukturer för att klara av det? Är vi helt enkelt redo för jobbet? Jag är inte helt säker på att vi, som kollektiv, är redo.

Några är där, några har förberett sig väl och tränat för uppgiften.
Låt oss titta på dem och lära av det de gör och sedan erhålla ansvaret att vara en del av det strategiska ledarskapet.

Johan Almesjö
Inköp Gävleborg