– Vi som jobbar och sliter inom stål och verkstad för att få det att gå ihop, och dessutom vill se företaget växa och utvecklas med allt bättre tjänster och produkter har äntligen fått en bundsförvant som gör stor nytta - nämligen organisationen Triple Steelix, berättar “Stenna” Holmström på SITAB i Sandviken.

– Ofta ser jag möjliga förbättringar, nya tjänster och produktidéer i det dagliga arbetet. Idéer som mestadels förblir idéer. Orsaken till detta kan vara, att det saknas tid, vissa kunskaper och riskpengar för satsningarna!
Det är här Triple Steelix kan gå in och stötta med eget erfaret folk och med ett stort relevant kontaktnät.
Allt från projektansökan till nätverkande för att hitta bra partners om det blir aktuellt.

– Triple Steelix har nu funnits i 7 år av de utstakade 10 åren, och jag och mina kolleger med medelstora och mindre företag inom Bergslagens stål- och verkstadsföretag måste konstatera att Triple Steelix gjort positiv skillnad för företagen både tekniskt, administrativt och kommersiellt! Och här slipper vi den annars så vanliga och jobbiga byråkratin!

Från Triple Steelix kan du också få hjälp med tekniköverföring, utveckling och konstruktion, produktionsteknik, praktikanter och teknikens organisation. Vidare kan godkända projektansökningar få bidrag med 50 % av projektkostnaderna från Triple Steelix.

Beroende på företagens behov så deltar och arrangerar Triple Steelix seminarier, konferenser, väckelsemöten, företagsbesök och mässdeltagande.
Och när behov finns, också både återkommande vidareutbildning och förmedling av praktikplatser.

Så här säger Lena Norrström, projektansvarig hos Triple Steelix:
”Vi hjälper till med specialistkunskaper, som kan behövas och som vi får fram via vårt nätverk inom stål och verkstad.
Det kan handla om lösningar inom såväl utveckling, konstruktion, material, som marknad, ekonomi, administration och finansiering.
Om ett projektförslag godkänns, så hjälper vi till med finansieringen upp till 50 % av projektkostnaderna, om företaget satsar lika mycket. Pengarna är bidrag, som inte skall betalas tillbaka.
Företagets andel av finansieringen behöver inte alltid bestå av reda pengar, utan arbetsinsatser, material och andra kostnader kan också vara aktuella att räknas in.
Projektiden brukar vara 1 – 2 år.

Vi på SITAB har fått god hjälp från Triple Steelix i utvecklingsarbeten bland annat när det gäller effektivisering av underhåll av gjutskänkar och utarbetande av funktionsavtal för service, underhåll och reparationer. Projekten innebar fruktbart samarbete med andra underleverantörer och med Sandvik Materials Technology.
Andra framgångsrika Triple Steelix projekt, som jag känner till är till exempel:
Bergkvists Svets & Mek: Bärgningsbil för tunga fordon
Dellner Couplers: Tågkoppling för snabbtåg
Bengt Löfgren: Katastroftält
Atlings: Självcentrerande stöddocka för svarvning.

Fakta om Triple Steelix:
Triple Steelix finansieras av Vinnova, 13 kommuner, Region Gävleborg, Region Dalarna, Länsstyrelserna i Gävleborg, Västmanland och Dalarna. Jernkontoret är huvudman.

De stora ståltillverkarna är alla med bland initiativtagarna då dessa är viktiga kunder till de små och medelstora företagen i Bergslagen. Ca 200 små och medelstora företag med anknytning till stålet deltar redan nu på olika sätt i arbetet. Befintliga nätverk i stålbranschen, både informella och mer etablerade, spelar en viktig roll för Triple Steelix.

För mer information, hör gärna av dig till:
Sten-Åke Holmström, SITAB
stenna.holmstrom@sitab.nu
026-27 19 12