Sandvikens kommun genomför en studie tillsammans med
Trafikverket för att se över trafiksituationen utmed Gävlevägen
genom Sandviken. Studien ska visa på förslag hur trafiksituationen kan förbättras i området runt E16, Bredmossen och Mosaiken.
Gävlevägen är starkt trafikerad och under delar av dagen kan köerna vara långa. Trafiken i längst vägen har flera målpunkter både inom staden och utanför, såsom Kungsberget, Sandvikens återvinningsanläggning, Sandbacka Park och andra närliggande orter.
Längst vägen och i dess närhet finns också många funktioner, med industri, handel, restaurang och skola. Målet är att finna åtgärder som förbättrar dagens situation, men även möjliggör för utökad verksamhet i angränsande områden.
Studien ska titta på alla trafikslag, även situationen för gång- och cykeltrafiken, och den tas fram i samarbete med flera organisationer samt verksamhetsutövare som finns i området.
– Utredning skall ge oss och Trafikverket olika alternativ för att
förbättra trafiksituationen på Gävlevägen som idag under vissa
tider på dygnet nått taket för sin kapacitet, säger Sandvikens
Kommuns projektledare Bertil Paulsson.
Utredningsarbetet sker i olika etapper och i halvårsskiftet väntas
resultatet. En workshop har genomförts för att inventera alla
trafikproblem samt möjliga förslag på åtgärder. Olika förslag på lösningar kommer sedan i början av april presenteras på kommunens webbplats (www.sandviken.se). Medborgare och andra intresserade har då möjlighet att läsa och lämna egna synpunkter på framtagna förslag.
Åtgärdsstudien, som den kallas, kommer ge underlag till val av möjliga åtgärder för att förbättra trafiksituationen. Det gäller såväl för olika aktörer var och en som tillsammans och berör Sandvikens Kommun, Trafikverket, Region Gävleborg samt näringsidkare längs och i anslutning till Gävlevägen. Resultatet väntas vara klart vid halvårsskiftet.

Källa: Sandvikens kommun
Bild: hämtad från SXC