- Jag gillar när man kan få en grupp människor att hitta en gemensam utveckling, där alla har möjlighet att påverka. Det finns väl ingen som bor här som kan säga att de struntar i hur det är i Gävle, säger hon med fullständig övertygelse.
Tove upptäckte Gävle efter gymnasiet, när hon skulle börja plugga på högskola. Eftersom hon växte upp i Söderhamn så kände hon naturligtvis till Gävle som stad. Men det var när hon skulle välja mellan olika ekonomutbildningar som hon hittade hit på riktigt. Då var hon visserligen för engagerad i föreningar i Söderhamn för att kunna flytta, dessutom hade hon sin sambo där, så det fick bli till att pendla till högskolan. Men hon upptäckte snabbt det hon gillar med Gävle.
- Det är en så pass stor stad att det mesta finns här, men det är tillräckligt litet för att det ska kännas personligt. Och så gillar jag närheten till vattnet.
Att hon valde just ekonomprogrammet hade mer att göra med att säkra framtiden och få ett bra jobb, än ett stort intresse för ekonomi.
- Jag märkte tidigt i livet att jag var bra på att nätverka, det är i sociala sammanhang jag fungerar som allra bäst. Men jag hade nog inte insett hur driven jag var förrän jag började min utbildning.
Toves drivkraft uppmärksammades. Direkt efter utbildningen fick hon erbjudande om en anställning på Institutionen för ekonomi.
- Jag har haft turen att inte behöva söka så många jobb, oftast har jag blivit tillfrågad och så har ett jobb lett till ett annat, säger hon.

Så var det även med jobbet som turistchef. Gävle kommun hade varit ute efter en passande person under en längre tid, men det var först när de fick nys om Tove som det kändes helt rätt. Det var 2009 och då jobbade Tove som VD på Wij Trädgårdar, ett jobb som hon egentligen trivdes väldigt bra med. Men de utvecklingsmöjligheter som rollen som turistchef innebar kunde hon bara inte tacka nej till. Dessutom skulle det innebära att hon för första gången skulle få både bo och jobba i Gävle. Tidigare hade hon fått nöja sig med det ena eller det andra, jobba i Gävle och bo i Söderhamn eller bo i Gävle och jobba i en annan stad.
Men trots att hon lämnat Wij Trädgårdar har hon fortfarande kontakt med den välkände trädgårdsmästaren och vice VD:n Lasse Krantz som gjorde stort intryck på henne.
- Jag har verkligen fått med mig en ny dimension tack vare honom. Vi är väldigt olika som personer så vi kunde ge varandra energi. Då jag är mer drivande, snabb och effektiv så är Lasse mer en sån som vill stanna och tänka och känna efter. Han har fått mig att tagga ner. Jag bär fortfarande med mig många av hans citat, säger Tove och skrattar.
Hennes favoritcitat från Lasse Krantz är: ”Allt som inte växer det vissnar.”
- Det är så bra! Det finns ju faktiskt ingenting som är konstant, är man inte på väg uppåt så är man på väg neråt. Det här citatet går att applicera på allt.

Att Tove är en självsäker person märks omedelbart. Med yviga rörelser beskriver hon sin arbetsuppgift som turistchef in i minsta detalj, med ett engagemang som är omöjligt att missta. Men hon är noga med att poängtera att hon är långt ifrån ensam om att påverka turismen i Gävle. Möjligen är hon en av dem som går i bräschen och pushar på.
- Jag är en väldigt stark person, och det beror mycket på min uppväxt. Jag fick tidigt lära mig att bli bra på att klara mig själv. På grund av det så utvecklade jag sidor som jag har oerhört mycket nytta av nu. Jag är van att fixa saker och se till att jag omger mig med bra människor.
Men förmågan att vara den som alltid reder sig gör också att hon ibland glömmer bort att låta andra ta initiativet och stå i fokus.
- Jag är pratsam och tar mycket utrymme, det är både min starka sida men också min största svaghet. Jag vet att jag borde bli bättre på att lyssna. Och jag kanske inte borde engagera mig i precis allt. Men jag kör inte över människor, jag tror att min ödmjuka inställning märks. Jag vill ge energi till andra, säger hon.
Energin syns inte bara på jobbet. Tove är också träningsintresserad och leder klasser på gymmet Må Bättre i Gävle, Dansaerobics och Dansstep.
- Även där är ju min roll att få ihop en grupp, jag står längst fram och ser till att träningen blir gjord. Det är väl helt enkelt sån jag är, säger hon och skrattar.

Det Tove och hennes arbetsgrupp på kommunen kämpar för är att skapa en gemensam bild av Gävle, en bild som alla kan vara med och förmedla. Att locka hit turister och få folk att trivas kan knappast Tove ansvara för själv, hon menar snarare att det viktigaste är hur folk blir bemötta av till exempel hotell, butiker och restauranger. Och så klart hänger Gävles rykte mycket på hur vi som bor här beskriver staden.
- Vi har ett gemensamt ansvar för hur vi berättar och kommunicerar om Gävle. Ju fler som dansar i takt, desto mer utveckling kan det ske. Får vi ökad turism så berör det ju så klart de som bor här också. Det är coolt att få vara med och påverka en sån sak, säger Tove Elvelid och ler.
Marie Björk

FAKTARUTA:
Namn: Tove Elvelid
Titel: Turistchef, Gävle kommun
Ålder: 35 år
Bor: Sätra i Gävle
Vill gärna bo: Gävle Strand.
Uppvuxen i: Söderhamn
Familj: Dotter och bonusson
Favoritplatser: Furuviksparken, det är så humant och mysigt. En vilsam plats, till skillnad från många andra nöjesparker. Och så tycker jag om Boulognern.