- Vi anställer ca 25 stycken sommarjobbare varje år, berättar ICA Maxis butikschef, Magnus Winges. De allra flesta, 8 stycken av 10, är ungdomar som redan jobbat hos oss tidigare på lov och helger. När vi anställer sommarpersonal fråga vi alltid vad deras planer är inför hösten, för det bästa är ju att hitta någon som kan tänka sig att jobba extra även under resten av året.

Magnus berättar vidare att de gärna ser att ungdomarna är serviceminded, ett plus är om de har varit aktiva i någon förening, som tex simtränare eller liknande. Den sociala kompetensen är A och O när man ska jobba på en stormarknad som ICA Maxi. Mötet med kunderna är mycket viktigt här, då vi har så stort antal besökare. Det första intrycket för kunderna måste ju vara att vi har god service och trevlig personal. Antal besök per vecka ligger i genomsnitt på 45 000 stycken, för ICA Maxi i Gävle.

Det är populärt att söka sommarjobb hos ICA Maxi. Magnus berättar att de får ta emot ca 250 stycken ansökning per månad från februari till juni. De brukar vanligtvis intervjua dubbelt så många som de till slut anställer.

Vi fick chansen att prata med två av de ungdomar som i sommar jobbar på ICA Maxi.

Jonas Degerman är 24 år och är anställd på avdelningen för frukt & grönt. Han har pluggat klart på Högskolan i Falun och detta är första sommaren som han jobbar på ICA Maxi.

- Jag fick ett erbjudande om att jobba här och tackade naturligtvis ja. Jobbet ger mig erfarenheter ur flera aspekter, berättar Jonas medan han plockar upp morötter. När jag frågar om Jonas är nöjd med lönen säger han:

- Absolut! Jag tjänar ca 105 kr/timme och det tycker jag är bra lön med tanke på att det är ett sommarjobb. Jag har ju inget ansvar, så man kan inte förvänta sig mer. Jonas kommer nog inte att blir kvar här även i höst utan vill hellre jobba som säljare eller något som mer passar hans utbildning. Trots detta tycker Jonas att detta jobb ger honom mycket, han får träffa mycket människor och lära sig hur det fungerar i en stor butik.

- Det bästa med jobbet här är arbetskamraterna! säger Jonas innan han försvinner bort till äpplena som behöver fyllas på.

I kassan träffar vi Charlotta Engvall, 18 år, som också jobbar här för första gången. Hon går på gymnasiet och har jobbat på somrarna även tidigare.

- Jag sökte hit i år för att mina storasystrar jobbar här, så jag kände till hur det var, säger Charlotta, som dessutom berättar att hon var nervös under anställningsintervjun, men tyckte att hon fick all den info som hon behövde inför anställningen.

- Jag tjänar ungefär 90 kr/timme och det är ju jätte bra, säger Charlotte med ett leende. Man jämför ju med sina kompisar och de som jobbar inom kommunen tjänar betydligt mindre.

- Får jag chansen vill jag gärna jobba på lov och helger under hösten, avslutar Charlotte.