Bland de totalt cirka 575 deltagarna på Rikskonferensen fanns lärare, skolledare mm, från förskola till Högskolan, samt politiker och företagsrepresentanter. Första Rikskonferensen arrangerades 2003 i Gävle och sedan har den turnerat runt i Sverige, årets upplaga var alltså den sjunde. Arrangörer var Svenskt Näringsliv, LO, Högskolan i Gävle och Region Gävleborg. Kalle Wahlström och Bo Sundström, Gävle kommun, har varit projektledare med assistans av Lars Beckman, Svenskt Näringslivs regionchef i Gävleborg.
Landshövding Barbro Holmberg hälsade alla välkomna och hoppades att besökarna skulle få tid att se sig om i Gävle.
- Samverkan mellan skola och arbetsliv är viktigt för ungdomarna, för företagen och för samhället, sa Barbro Holmberg. Strukturomvandlingen har inneburit en övergång från industrialism till högteknologi vilket kräver nya kunskaper.
Generationsväxlingen är också en viktig fråga. 2011 kommer det att vara fler som lämnar arbetslivet än de som kommer till och det berör alla branscher.
- Hoppas att alla här blir inspirerade att ta itu med detta, avslutade Barbro Holmberg.
Maj-Britt Johansson, rektor på Högskolan i Gävle, ser god utbildning som ett bra medel för att få ett bra arbete.
- Idag krävs det ofta högskoleutbildning för att få arbete inom industrin, sa Maj-Britt Johansson. Regeringspropositionen betonar vikten av att utbildningen ger anställningsbarhet, vilket ställer krav på mer samarbete med näringslivet.
- Tänk nytt, uppmanade Maj-Britt Johansson.
Programmet för de tre dagarna är fullmatat med paneldebatter, ”speeddajting” med företagsrepresentanter, ett stort utbud av seminarier mm. Dessutom ges tillfälle till mingel och mer informella kontakter.

Mer info om Rikskonferensen: http://www.gavle.se/ssa2010