För femtontusen år sedan kom de första människorna till vad som skulle bli Sverige. De vandrade från öster, väster och söder och var jägare, fiskar och samlare. De var inga grottmänniskor. De var nomader. Det är konstaterat att de sov mycket hade stor frihet och jobbade med näringsverksamhet korta stunder under dagen. Övrig tid gick till familjen.
Tiotusen år framåt i tiden hände något. Människor började bosätta sig, bruka jorden och domesticera djur. Dessa människor, om de invandrade med kunskapen eller tvingades bli bönder, är det ingen som vet. Det var början till ett hierarkiskt samhälle, chefen föds och makt börjar ta form. Det har varit så fram till nu. Det bondesamhället representerade var trygghet i ekonomi och levnadsvillkor, något som jägarna, samlarna och fiskarna hade en helt annan inställning till.
Vi är nu mitt inne i en ny transmutation, där de gamla strukturerna krackelerar och nya jägare, samlare och fiskare kliver fram. Vi skapar nya sätt att jobba med internet som främsta verktyg. Tryggheten ändrar form till frihet och kontroll över sitt eget liv. Kanske är det gamla stenåldersgener som genom den nya tekniken åter kan få andrum och ge våra liv den självständighet och rikedom det behöver.
Bygger du ditt liv på trygga strukturer som egentligen bara håller dig vid liv, eller har du det som krävs för att omfamna den nya tekniken och implementera den för ett liv i överflöd och fullkomlig kontroll?
Vad kostar frihet? Tänk dig att allt är energi. Skulle du lägga din energi på att springa runt samma bana eller skulle du springa ett nytt spår? Om du går till samma affär och handlar, förväntar du dig en ny butik varje gång? Vad som kommer till kritan är att utsätta sig för obekväma utmaningar. Träna på att vara nyfiken och leta efter vad som kommer sen. Titta efter vad som kommer efter det du just gör när du läser det här. Backar du tillbaka eller gör du något nytt?