Maily lider av en demenssjukdom och typiskt för demenssjukdomar är att minnen från långt tillbaka i tiden kan vara intakta medan närminnet är helt borta. Forskning om demenssjukdomar visar att känslomässig stimulans får patienterna att minnas bättre
Att då stimulera det friska genom att gå bakåt, kan vara till stor hjälp. Syn- och luktminnen tas fram. Att titta i gamla album, tidningar eller på gamla foton utgör för många en stor källa till glädje.
Man minns hus, människor och händelser från förr. Med detta i åtanke tog Rune hjälp av Fotograf Per-Erik Jäderberg, Martin Hedberg Fotografen AB samt Dan Lorén från Länsmuseet. De här tre har därför tillsammans sponsrat 20 stycken 50x70 bilder från Fotografen Carl Larssons samlingar. Bilderna pryder nu väggarna på Sätrahemmet och Rune är nöjd. Där det förr var tomma väggar finns i stället dokument från flydda dagar.
- Det här känns mycket bra, nu kan de boende sitta ner, titta på bilderna och förhoppningsvis få igång ett samtal och en kontakt, säger Rune Hjelm.