Johan blev juryns favorit och hamnade på andra plats när svenska folket röstade fram sin favorit i TV4's Talang 2008. Vi kommer helt säkert att få höra det vinnande flickebarnet Zara Larsson i många olika sammanhang men den som verkligen "rullat med sina bollar" genom tv-rutan är just Johan Wellton.
Den nyligen bortgångne Gävle- och nöjesprofilen Janne Claesson sade alltid att Johans rätta plats är i Las Vegas. Det skriver jag under på, bara vi fortfarande får se honom i Gävle med jämna mellanrum. Jag har själv haft förmånen att se de världsberömda magikerna Siegfried & Roy uppträda på Caesars Palace i just Vegas. Trots vita tigrar, elefanter och flygplan på scenen är de näst intill ett rejält sömnpiller jämfört med Johan Welltons positiva karisma, fartfyllda framföranden och naturligtvis alldeles brillianta yrkesskicklighet.

Nu är det ju inte så att bara för att man är "född" med talang så blir man automatiskt en världsstärna. Tvärtom kan det vara så att den som har lättast för att spela fotboll på skolgården eller är stor och stark från början inte känner något behov av att lägga tusentals timmar av sina ungdomsår på att sparka på en uppblåst läderboll, träna på gym eller för att jonglera med bollar.
Självklart underlättar det att man redan från början inser att man har en viss fallenhet för det man håller på med men det avgörande är nog att man brinner för det man gör och siktar på att bli riktigt duktig, eller rent utav bäst, på just det man gillar att göra allra mest.

Frågar man barn på dagis vilka som kan rita bra så räcker alla upp handen. Gör man detsamma på vilken arbetsplats eller styrelserum som helst tittar nog de allra flesta förläget runt omkring och tänker "inte kan väl jag..."

Visst, en del kanske inte kan rita så bra men jag påstår att alla är bra på någonting. Tack och lov är vi ju det på olika saker. Kan man sedan kombinera det man har fallenhet för med sitt yrkesval, dvs bli så bra som möjligt inom det man är intresserad av, är jag övertygad om att resan genom livet blir både spännande, lärorik och kanske även riktigt lyckosam.

Jag vet inte om Johan Welltons föräldrar jublade av glädje när han sa att han skulle bli "jonglör" men genom stenhård träning och seriös målmedvetenhet har han utvecklat sin talang från att redan vid unga år vara en duktig gatuartist till att vid 28 års ålder vara en entertainer i absolut världsklass. Tack för uppvisningen Johan och lycka till i framtiden.

Vilken är just din talang och vad gör du av den? Den finns, det gäller bara att ta dig tid att finna den, att våga upptäcka den. Tro på dig själv och kör hårt - utom i trafiken!

Glad sommar och trevlig läsning till vi möts igen.

Joe Formgren
Gestrike Magasinet


PS. Missa inte Johans föreställning Varité Royale som sätts upp på Gävle Teater i slutet av november för att sedan fortsätta på Vasateatern 15-17 december i Stockholm. Mer information på:
http://www.varieteroyale.se
Se Johans TV-framträdanden i Talang 2008 under "Senaste videoklippen" på http://www.nojesmagasinet.nu