Jo, ett nytt effektivt arbetssätt med en toppmodern datorlösning har kommit på plats i Riksdagshuset. Det gamla arbetssättet var byråkratin personifierad. Närvaroanmälan, tilldelade fasta sittplatser, mentometerknappar från anno-dazu-mal och stolarna fördelade efter rang och parti respektive höger och vänster.
Det värsta av allt var nog att det gång på gång satte stopp på nyttigt arbete i kontor och utskott, för språng till Plenisalen och omröstning.

I dag väljer riksdagsfolket inklusive statsråden sin plats genom att sätta in sitt riksdagskort på valfri plats – och se! Allt fungerar som om de hade suttit där permanent med tillgång till all kommunikation, service. Dessutom vet alla var de är!

Vad är nu resultatet av denna satsning?
Jo, bättre pålästa riksdagsledamöter med bättre underlag, och som tar snabbare och bättre beslut!

Och hur kommer Gästrikeföretaget in i bilden?
Syntronic AB arbetar globalt och har huvudkontor på Sörby Urfjäll i Gävle och filial i Sandviken. De har tagit fram Riksdagens nya nervsystem och blodomlopp från idé till installation inklusive service och vidareutveckling.

För oss vanliga dödliga kommer det snart bli möjligt att diskutera, för oss viktiga frågor, med vår riksdagsledamot vid ”Korset” i Sandvikens innerstad, utan att dennes arbete i riksdagen kommer till skada – bara du ser till att ledamoten att då och då får gå undan och sköta riksdagskontakterna via mobilen/handdatorn.

Text: Horst Mueller

Faktaruta
Syntronic AB är en av snabbväxarna i regionen. Företagsgruppen har åtminstone 350 personer igång i sina projekt, varav en tredjedel av dem arbetar i Kina och Malaysia.
Det är ett komplett tjänsteföretag med design, konstruktion, stycktillverkning, provning/test, installation, service och vidareutveckling och framställer mer eller mindre automatiska apparater och maskiner för i huvudsak utländska kundföretag.
Expertis finns inom både programvara, datorer, elektronisk utrustning, mekanisk utrustning och ett flertal typer av kommunikation, test och säkerhet.
Kontrakten omfattar såväl mekaniska produkter som behöver bli smarta med hjälp av elektronik, som elektronik- och datorprodukter att kompletteras med mekanik.