Från den dagen vi öppnar våra ögon strömmar tusentals bilder genom vårt system varje dag och skapar vår medvetenhet. Datorerna, som är bildskärmar, har länge ansetts och behandlats som skrivmaskiner. Internet som bildförmedlare är bara i sin linda.
Dagens informationssamhälle har exploderat i bilder. Den digitala bilden, som nådde branschfolk och privatpersoner i mitten av 90-talet, förändrade allt. Leveranstider förkortades, kostnaderna minskades och miljön sade adjö till alla farliga vätskor. Nya kameramärken uppstod och gamla gick i graven. Ingen använder Rollei Flex eller Minox idag. Det används Casio, Samsung och Sony. Mobiltelefonerna har rest nya milstolpar av användarvänlighet i fotografering.
I mediabranschen hade 135-mm filmen ett starkt grepp. Dess uppbyggnad i silverkorn gav överlägsen färgåtergivning och skärpa. Färgfilmen kom sent och hade i åratal använts av privatpersoner. Den dyrare tryckkostnaden motiverade sällan färgbilder i dagstidningen. Fullkomligt otänkbart idag!
När nyheten om den digitala kameran kom, som en uppenbar tronarvinge, möttes den av mycket kritiska ögon. Vissa fotografer skulle aldrig ta i denna skapelse. De första kamerorna var en katastrof avseende bildkvalitet. Batterikapaciteten var under all kritik. Det var också en betydligt snabbare process och fotograferna kunde leverera nyheter väldigt nära deadline på kvällen.
Tryckkvalitén i dagspress drogs med ständiga problem med färgpassning och svärta, varvid den digitala bildkvalitén ändå snabbt accepterades. Idag har kvalitén överträffat verkligheten och fått gamla negativ att se ut som sandpapper. Nostalgikerna tycker ändå att silverkornet är grunden i alla bilder.
Framtiden tillhör multikameran som tar stillbilder, video och spelar in ljud.