Av undersökningen framgår vidare att 185 000 personer är säkra på att de under året kommer att köpa hushållsnära tjänster. Tar man med dem som troligen kommer att göra det, stiger siffran till 454 000 personer.

I flera av de europeiska länder med skattelättnader för hushållsnära tjänster har man ett enklare betalningssystem än vad som gäller i Sverige. Belgien lanserade ett nytt system för dessa tjänster 2004 och där har volymen ökat femton gånger sedan starten. På köpet har man fått ett kraftigt ökat kvinnligt företagande.

Vad kan vi förvänta oss i Sverige då?
Om Almega får rätt i sin prognos kommer branschen att sysselsätta 16 000 personer och omsätta 4,5 miljarder kronor vid nästa årsskifte. Det är mycket intressant, speciellt mot bakgrund av att Skatteverkets beräkningar förra året pekade på att den svarta marknaden för hushållsnära tjänster omsätter ca 3 miljarder kronor och att den ”vita” marknadsandelen enbart uppgår till 150 miljoner kronor! Stämmer prognosen har man verkligen lyckats med ambitionen att göra svarta jobb vita.

Vi är alltså på rätt väg men har en fortfarande en bit kvar till målet. Det krävs ett enklare betalningssystem i kombination med en mera generös definition av begreppet hushållsnära tjänster. Låt alla hushållsnära tjänster omfattas av skatteavdraget och vi ska se att inte bara häckar och träd mår bra, utan att hela servicesektorn blommar!


Thomas
Wanke
Regionchef Företagarna