Vi tycker att det är oerhört glädjande att vi har en regering som anser att tvätten av fönster är lika viktig som renoveringen av dessa. Att vi nu i Sverige har möjlighet att både göra avdrag för städning, trädgårdstjänster och viss barnpassning likväl som för renovering av vårt hus eller vår lägenhet innebär en stor reform. För barnfamiljen kan det innebära mera tid över för att vara tillsammans – för den äldre kan det vara avgörande för möjligheten att bo kvar i ett eget boende lite längre.

ROT-avdraget kan utnyttjas av den som äger ett småhus, en bostadsrätt eller en ägarlägenhet.
Det är enbart för själva arbetet som du får göra ett avdrag, inte för material etc. Det är inte heller möjligt att få ROT-avdrag om fastigheten är yngre än fem år.

Det som skiljer detta ROT-avdraget från de tidigare är att avdraget nu inte är tidsbegränsat utan kommer att vara ett generellt avdrag. ROT-avdraget inarbetas i det tidigare avdraget för hushållsnära tjänster och vi kommer då att få det vi kan beteckna som ett HUS-avdrag. Avdragsgränsen för HUS-avdraget är satt till 100 000 kronor per skattskyldig. Det betyder alltså att du som enskild person kan få tillbaka max 50 000 kronor.

Det nya ROT-avdraget gäller redan från den 8 december 2008. Från den 1 juli 2009 kommer du som använder dig av avdraget att få ”pengarna direkt”, dvs. den som utför tjänsten hos dig fakturerar dig för halva arbetskostnaden (inom avdragsgränsen). Det resterande beloppet kommer utövaren sedan att erhålla från Skatteverket.

Den person som utnyttjar HUS-avdraget för hushållsnära tjänster, underhåll eller om- och tillbyggnad kommer att få ett avdragsbesked från skattemyndigheten. Där kommer det att stå hur stor del av det möjliga avdraget personen i fråga har utnyttjat. Du som hantverkare eller om du ska utföra någon annan tjänst kan då be att få se detta avdragsbesked och på så sätt få veta om personen ifråga har avdragsmöjligheter kvar eller inte.

Så nu är det bara för oss alla att börja renovera, bygga om eller bygga till våra hus och bostadsrätter. Det är bra för oss, bra för våra bostäder och bra för sysselsättningen i Sverige.

Tomas Tobé (M)
Riksdagsledamot från Gävleborg

Lena Asplund (M)
Riksdagsledamot och ledamot av Skatteutskottet