Utveckling och utprovning av Subaru Boxer CNG är ett svenskt projekt, som genomförts i samarbete med italienska BRC – ett världsledande företag inom gaskonvertering av motorfordon. De modeller som är aktuella för konvertering är Subaru Legacy och Subaru Outback i kombination med den steglösa automatväxellådan Lineartronic.
– Trollhättan är en bra lokalisering. Här finns viktig kompetens och den logistik som krävs för att genomföra större projekt inom svensk fordonsindustri, säger Torbjörn Lillrud, vd för SUBARU Nordic AB.
– Tillverkningen kommer att ske i nyrenoverade fabrikslokaler som vi hyr av Trollhättans kommun och personal kommer i inledningsskedet att hyras in ifrån SAAB Automobil, säger Dennis Staaf, vd för BRC Sverige AB.
SUBARU Nordic AB, med huvudkontor i Helsingborg, är generalagent för Subaru i Norden. Förutom distribution av bilar för den svenska marknaden exporterar SUBARU Nordic bilar och reservdelar till Danmark, Finland, Estland, Lettland och Litauen.
– Eftersom produktionen av Subaru Boxer CNG för samtliga sex marknader kommer att ske i Sverige, kommer detta att innebära såväl fler arbetstillfällen som ökade exportintäkter, säger Torbjörn Lillrud.
På Bilvaruhuset Dahlboms Bil, mångårig återförsäljare i Gästrikland, är man glada över den goda nyheten.
- Gasbilar ökar sina marknadsandelar och dessutom har vi ju numer ett tankställe för gas i Gävle, säger Christer Dahlbom. Dessutom blir man ju extra glad över att det blir nya arbetstillfällen i Trollhättan.
Snart är det bara att "gasa på" även med Subaru...