Det blev Stenebergsskolans 8 B från Brynäs, Gävle som segrade med sin tidning "Gästrikland i världen" när tävlingen avgjordes den 11 maj. Bland nyheterna i det segrande bidraget kan vi bland annat läsa om en helt ny bromsmedicin för cancer, ungdomarna i Gästrikland rör på sig mer än någonsin, eleverna vill hellre ha samma betygssystem som sina föräldrar och att fler än någonsin röstar då det nu är möjligt att göra detta via internet och sms.
Undertecknad hade förmånen att få sitta med i juryn och jag kan intyga att det var ett tufft jobb då de flesta bidrag höll mycket god klass och massor av positiva och konstruktiva idéer lyftes fram. Klasserna fick välja media själva och visst fanns det både internetsidor och DVD-bidrag men de allra flesta valde ändå att lämna in sitt bidrag som en tryckt tidning.

Både populäre sandvikensångaren Emilé Azar och Idol-Erik Segerstedt uppträdde men folkets största applåder gick ändå den överlyckliga vinnarklassen som fick ta emot vinsten på 75 000 kronor av kommun- och finansmarknadsministern Mats Odell, kd på Rådhustorget i Gävle.

Text och foto: Joe Formgren © SvenskPress.se

Juryns motivering var följande:
Detta är en välskriven och sannolik blick in i framtiden där perspektivet är såväl högt som lågt, ungt som gammalt, lokalt som globalt, med framtidsscenarier som kryddats med både fantasi och humor. Med människan i centrum genom bland annat Agda 68 år, lyckas denna tidning ge en realistisk, allvarlig och samtidigt lekfull vision av Gästriklands plats i världen år 2017.

Övriga vinnare och juryns motivering:

2:a pris Österfärnebo skola klass 8 ”Ett nyhetsprogram som med inspirerande lekfullhet och kreativitet tar sig an såväl det lokala som globala perspektivet, men också det existentiella. Med enkla medel ger programmet en smakfull kompott av såväl de små som stora frågorna för mänskligheten. Ett program som genom sin enkla men starka humor inspirerar till en tro på framtiden.”

3:e pris Jernvallsskolan 8 CD ”Ett kreativt, innovativt och mycket välgjort fönster genom vilket man kan se in i Gästriklands framtid. Det är en webbsida som utvecklat Internet som huvudplatsen för kommunikation mellan människor på ett interaktivt, fräscht och framsynt sätt som inspirerar både ung och gammal att ta del av Gästriklands nyheter år 2017.”

4:e pris Högbergsskolan SP06b ”En spännande tidning som berättar om sannolika tekniska innovationer som inspirerar. Den skapar en läslust genom sin kreativitet, lekfullhet och humor. Samtidigt som tidningens visioner i många stycken är mycket trovärdiga i flera av dom stora och viktiga frågorna. Eller som klassen uttrycker sig; ”The show must go on” !

Hederspriser Vasaskolan SP3A ”En mycket välgjord tidning till både form och innehåll. Flera av nyheterna upplevs som mycket realistiska med både ett lokalt och globalt engagemang. Den kryddas av små intressanta och högst sannolika detaljer plockade ur framtiden, små annonser som till exempel erbjuder bortoperering av silikonimplantat, och att det är sommarvärme långt in i oktober. Kort sagt en högst trovärdig bild av Gästrikland 2017.”

Högbergsskolan SP06a ”En tidsresa i kaos och ragnarök som inte lämnar någon oberörd. En vision som sticker ut genom sin originalitet och konstnärlighet. Den visar steg för steg, från år till år hur felaktiga beslut i de stora frågorna som miljö, fred, kärnvapen leder till jordens undergång. En mörk tankeställare som alla beslutsfattare borde läsa. ”