För ett år sedan nämndes ingenting om att Portugal överhuvud taget skulle vara i ekonomisk kris i medierna. Jag och flera andra hade då fått de uppgifterna. Nu rapporterar media om Portugals finansiella svårigheter. En enkät gjord av SCB på uppdrag av Avanza bank visar också att svenskarna är lugna. Bara var 5:e uttrycker en oro för framtiden.

Om nyheter når oss med ett års eftersläpning, hur ska vi kunna förbereda oss? Det blir som tsunamin i Thailand för några år sedan. Alldeles för sent, alltså.

Svenska finanser är starka. Problemet är att alla valutor är knutna till varandra och har inget reellt värde. 90% av valutan i Sveriges Riksbank är US dollar. När dollarn faller tar den SEK och EURO och alla andra med sig i fallet. Precis som i Sagan om Ringen när Gandalf dras ner av en forntida demon i Morias gruvor. Vad säger han då? ”Run you fools!”

Vi är trygghetsnarkomaner i Sverige. Låt oss fortsätta med det genom att ta ett eget beslut och förbereda så vi känner oss trygga när det gäller pengar! Kunskap är allt som behövs. Pensionen är det som många siktar på och sparar till. Sparare är förlorare! Planera och ta höjd! All kunskap finns, allt du behöver göra är att fråga.