Vi sammanstrålade tisdag 26/6 på Kiruna flygplats och åkte gemensamt buss till Kiruna kommun där vi fick träffa kommunalrådet Kenneth Stålnacke (s) och Olle Norberg, chef för Esrange.
Kenneth berättade om vad det "svarta guldet", (malmen) betytt under parollen "Kiruna ger järnet". Flera nya affärsområden har växt fram inom besöksnäring och rymdforskning, som Olle berättade mer om, men framtiden för staden ligger hänger i allra högsta grad på LKAB´s framtid. Den stora utmaningen framöver är den stadsomvandling som är nödvändig då deformation (sprickbildning) på grund av gruvbrytningen gör att stora delar av stadens centrum måste flyttas inom en inte allt för avlägsen framtid. Detta är naturligtvis ingen lätt uppgift för kommunledningen som består av en "ohelig" allians utöver de vanliga politiska blockgränserna.
–It´s payback time för Sverige, menade Kenneth och poängterade gruvdriftens betydelse för landet genom åren.

Olle Norberg berättade om Esrange vars leveranser av satelliter varit med och gjort Sverige till en ledande aktör för utveckling av mindre satellitsystem i Europa. Med 40 års erfarenhet samarbetar man med USA och för nu förhandlingar med Ryssland för ett utöka det geografiska området för rymdforskningen.

Därefter bar det av till LKAB, där VD, Martin Ivert på ett underhållande sätt berättade om verksamheten i besöksgruvan. Med världens per definition "bästa järnmalm" som i huvudsak säljs vidare i form av pellets (små och runda med högt energivärde) är de en stark aktör på världsmarknaden. I snitt bryter LKAB ca 80.000 ton malm per dag vilket i omfång kan liknas vid samma volym som hälften av den jättelika kontorsbyggnaden i Kiruna. Malmens säljs vidare på världsmarknaden till ett pris av ca 70 öre per kilo.
LKAB har tagit fram en egen spännande vision om den framtida stadsflytten och det blir spännande att följa utvecklingen i en av världens, till ytan, största städer som sedan några år ligger i den absoluta toppen av Sveriges tillväxtliga.

På kvällen for vi vidare i buss till Överkalix för övernattning på Hotell Grand Artic. Där välkomnades vi av kommunledningen och lokala företagare och fick en tur på flotte innan vi avslutningsvis avnjöt en buffe i den norrländska sommarkvällen och reflekterade över dagens intressanta besök.

Läs om nästa dag: SPN i Norrbotten 27/6

Vid kamera och tangentbord

Joe Formgren
SvenskPress.se


PS. Denna reseskildring är inte helt färdigställd och deltagare från både riksdag och näringsliv är välkomna med kommentarer på egen plats i SvenskPress.se eller i mail till undertecknad.
2007-06-28

Se hela bildgalleriet för dag 1 här:
http://www.svenskpress.se/spn1

Materialet får bara användas, helt eller delvis, efter godkännande av SPN.

© SvenskPress.se