Rejäla raggsockor
Ska det va så ska det va. Varför nöja sig med några korta strumpliknande varianter när man kan dra upp raggsockorna enda till knäna?! Det här kan dock ses som en annan slags second hand. För detta må inte vara det bästa att införskaffa på loppis, men låt mormors säkra händer komma väl till pass om dina egna stickningstalanger brister.

Koftklänning
Större koftor är inte bara värmande, det är också ett praktiskt plagg som kan användas som två i ett. Känning och kofta! Köp en längre variant så behövs bara ett par strumpbyxor (och möjligen mamelucker). Kulturtantskoftor á la Gudrun Sjödén (som på bilden) är bra att investera på second hand eftersom de annars är ganska dyra. Men vilken kvalité!

Riktiga kapkappor
Ytterkläder är ju som alla vet en rätt dyr investering. Vilket gör att man kanske inte har så många byten som önskas. Men begagnat så sticker inte alls priset iväg. Det går gott och väl att lyxa till det med ett helt gäng – för samma pris som för en ny. Och roligt är det ju att glida runt i något unikt som tyder på en svunnen tid.

Massa mössor
Huvudbonader är ju något av en specialitet i vintagevärlden. Så även när det gäller varma mössor. Och skulle du av djurrättsliga skäl inte uppskatta pälsmössor så finns det många andra lurviga ting som är minst lika snygga!

För alla lägen
Skulle nu pengarna tryta rejält så skulle jag varmt rekommendera koftan. Som ett plagg som hela familjen kan ha nytta av. En kofta är ju något ganska androgynt som med halsband kan bli ytters feminint för att sedan passa lika bra till pappas skjorta. Och med lager på lager och värmande halsduk så kan man dessutom skippa jackan. Kanske mest för att det är snyggt – och bör inte prövas i minus 20 grader!

Text: Marie Björk Foto: Gabriel Liljevall