Julpappret sorterar du som pappersförpackning. Pappersfibrer är så starka att de tål att återvinnas fem till sju gånger. Dina gamla pappersförpackningar får ett nytt liv som nya pappersförpackningar eller toapapper.

Trasiga ljusslingor är elavfall som du lämnar på en bemannad återvinningscentral. Elavfallet plockas isär och metallen återanvänds till nya material. Farliga material tas om hand så att de inte kan skada miljön.

Värmeljushållare och marschaller sorterar du som metallförpackningar. De smälts till tackor och blir råvara igen som används inom bland annat bilindustrin där man tillverkar motorblock, bränslepumpar och växellådor till både person- och lastbilar. Aluminium kan användas om och om igen och sparar 95 procent av energin vid återvinning, jämfört med att framställa nytt aluminium.

Frigolit sorterar du som plastförpackning. De kommer till en anläggning där mjuk och hård plast separeras för att sedan återvinnas var för sig. Mjuka plastförpackningar blir huvudsakligen sopsäckar, bärkassar och kabelskydd. Hårdplast kan bli nya förpackningar men även barncykelsadlar, blomkrukor, utemöbler, bullerplank med mera.

Skal från nötter och apelsiner lägger du ner i kompostpåsen så att de blir till näringsrik kompostjord.