Rikstäckande projektet ”Mentor Eget Företag” syftar till att de som är mer erfarna företagare ska hjälpa till och coacha nyföretagare. Mentor och adept verkar inte inom samma bransch.

- Nej, det är meningen att man ska få ny input från ett helt annat håll säger Anders Gunnarsson som arbetar på Almi.
- Vi på Almi har träffat samtliga och gjort matchningen mellan mentorer och adepter till den här första omgången. Det har varit ett omfattande arbete och förhoppningsvis ger det ett gott resultat!

Mentorn och adepten ska träffas kontinuerligt under ett år. Träffarna ska vara ungefär två timmar en gång i månaden.

- Meningen med en mentor är inte att denne ska se till att få snurr på företaget säger Anders.
- Det handlar mer om att få goda råd, lite coachning, få in nytt tänkande och annat sätt att se på sin verksamhet.
- Kanske också få hjälp med att strukturera sig lite om man har flera strängar på sin lyra.

Det kostar inte adepterna någonting att delta i programmet och mentorerna får ingen ekonomisk ersättning för sin tid.

- Det är en rätt viktig del säger Anders.
- Om man går med i programmet gör man det inte för att vinna något på det ekonomiskt. Men man vinner ju en massa annat, ett nytt kontaktnät bland till exempel.

Ida Andersson är en av de blivande mentorerna. Helt klart är att Ida kan coachning efter som hennes företag Exitos är inriktat på just detta.
- Coachning har jag sysslat med i flera år nu och det ska bli roligt och inspirerande att hjälpa någon som är ny företagare.

Göran Cronwall är också mentor. Den rollen är inte ny för honom eftersom han bland annat varit mentor inom American Express. Dessutom har han varit VD för Högbo Brukshotell och idag är han kontorschef på Nordea i Sandviken.
- Jag anmälde mig till projektet dels för att få erfarenheter såväl som att kunna dela med mig av mina säger Göran.
- Det känns verkligen spännande att få vara med

Johan Wadén och Nicklas Larsson är två av adepterna i projektet. Johan är egen företagare inom äventyr och Nicklas är försäljare.
- Jag blev kontaktad av Almi på Företagarforum i våras berättar Johan. Det känns som en bra chans att få bolla idéer med någon som är mer erfaren.

Nicklas är försäljare och ser fram mot att få hjälp att strukturera sitt företag lite bättre.
- Idag har jag många olika delar i mitt företag. Kanske kan en mentor hjälpa mig att se vilka jag ska behålla och utveckla?
- Att få lite nytt tänkande att tillgå ska bli hur kul som helst! säger han


Statistiken visar att mentorsprojekt bidrar till att företag överlever längre, att etableringsfrekvensen blir högre och att arbetslösheten bland företagare minskar.
Mentorskap är inget nytt i sig. Bland kända mentorer hittas en viss Ingemar Bergman som hade Woody Allen som adept. Socrates var som bekant mentor till Platon.