Omsättningen fortsätter öka för småföretagen i Gävleborgs län. Liksom för orderingången är det framför allt industrisektorn som drar ekonomin, medan tjänsteföretagen ligger kvar på i princip samma tillväxttakt som i höstas.

– I takt med stigande omsättning räknar man med ytterligare sysselsättningsökningar under kommande år, framförallt i industrisektorn vilket naturligtvis är glädjande säger Thomas Wanke, Företagarna Gävleborg.

Lönsamheten försämrades kraftigt under krisen. Nu är den på väg att återhämta sig.

– Lönsamheten för småföretagen i länet förväntas öka under den kommande tolvmånadersperioden, framför allt för tjänstesektorn, och det är naturligtvis väldigt positivt, säger Peter Kollin, Bankchef på Swedbank i Gävle.

Sysselsättningstillväxten fortsätter
Tjänstesektorn ligger på ungefär samma tillväxttakt som i höstas, medan industrisektorn i länet nu åter börjat nyanställa. Men det största tillväxthindret som Gävleborgs småföretag upplever är höga arbetskostnader, som anges av fler än vart femte företag, samt bristen på lämplig arbetskraft .

– I Gävleborg måste vi få ner arbetslösheten, inte minst gäller det våra ungdomar, som annars riskerar att hamna utanför arbetsmarknaden permanent. Därför behövs lägre arbetsgivaravgifter och en bättre fungerande arbetsmarknad med fokus på att underlätta anställning samt på satsningar på bristyrkesutbildningar. Åtgärder som gör att företagen kan, vill och vågar växa är oerhört viktiga nu avslutar Wanke.

Läs riks- och X länsbarometer på swedbank.se/samhallsekonomi samt foretagarna.se