- Konjunkturindikatorn, som är summan av nettotalen för beställningar, omsättning och sysselsättning i länet, faller från 74 till -24. Konjunkturen för länets småföretagare är den tredje sämsta i landet, säger P-O Bäckström, bankchef Swedbank.

Sysselsättningstillväxten i länet faller kraftigt från höstens mätning och har nu blivit negativ för första gången sedan 1992. Den negativa sysselsättningstillväxten i länet förväntas öka i styrka under den kommande tolvmånadersperioden.

44 procent av företagen i Gävleborg ser goda expansionsmöjligheter, den lägsta andelen i riket. En svag efterfrågan samt en allmän ovilja att växa är de främsta tillväxthindren enligt länets småföretag.

- Småföretagen i Gävleborg räknar med ett fortsatt svagt tillväxtår under 2010.
Gävleborgs småföretagskonjunktur väntas vara fortsatt negativ. En svagare tillväxt har Gävleborg inte sett sedan krisåret 1991, säger Thomas Wanke, regionchef Företagarna.


Ta del av Småföretagsbarometern för Gävleborgs län på http://www.swedbank.se alt http://www.foretagarna.se


Småföretagsbarometern produceras i samverkan mellan Swedbank och Företagarna. Undersökningen omfattar 4 102 företag med 1–49 anställda. Vid genomförandet av intervjuerna har SIFO Research International medverkat.


För ytterligare information:
Thomas Wanke, Företagarna, mobiltelefon: 0733-960 940, e-post: thomas.wanke@foretagarna.se.
Per-Ove Bäckström, Swedbank, mobiltelefon: 0730-884777,
e-post: per-ove.backstrom@swedbank.se