Företaget Snow Nordic UF från Göranssonska skolan i Sandviken fick SM-GULD i klassen Bästa Vara i Sverige och motiveringen löd:
Med en vass skärpa och ett nytänk, för att få oss att nå högre höjder, har dessa slipade UF-företagare tagit fram en produkt som i sin enkelhet passar både för höger och vänster.
 
Företagets affärsidé: Vi slipar din vardag!
Företaget består av: Marcus Albertsson, VD Oscar Frisendahl, Per Brinnen, Anton Karlsson, Johan Olofsson, Mikael Jansson, Jesper Högkvist och Baran Calisir.
 
SM-Silver för Bästa Innovation i Sverige och Miljöpriset i Sverige gick till Smarta Drag UF, från Polhemsskolan i Gävle
Företagets affärsidé är att tillverka en aktivitetsbok för barn som innehåller dragflikar och funktioner i samspel med en intressant berättelse. Sagan tar läsaren in i en historia som är blandad med kunskap och lek vilket gör vår produkt mer attraktiv för vår primära målgrupp, barn i åldrarna 3-5 år.
De är i den åldern lättpåverkade, nyfikna och vill gärna lära sig för livet vilket gör boken mer spännande gentemot en vanlig barnbok. Boken är uppdelad i två delar: En sago del med dragflikar och en experiment del. Detta för att barn lär sig bäst genom att se, höra och göra. Genom experimenten får barnen tillsammans med vuxna testa på själva hur det är att spara respektive slösa samtidigt som det får den teoretiska kunskapen genom sagans text. Dragflikarna är händelser som gör att man sparar energi vilket ger en praktisk inlärning till texten, alltför att föra fram budskapet så tydligt som möjligt och göra boken så intressant för läsarna som möjligt.
Företaget består av: Evelina Höglund, VD, Cecilia Skalk, Fanny Jonsson, Alexander Sundström och Emil Angelöf.
 
Förutom att tävla mot andra UF-företag fick eleverna i år även träffa 1000 företagare från hela Sverige då Svenskt Näringsliv höll årets Framtidsmöte samtidigt i Älvsjömässan.

- Det var oerhört värdefullt för våra elever att Svenskt Näringsliv med alla företagare besökte UF-mässan, berättar Helene Åkerlind, Regionchef för Ung Företagsamhet i Gävleborg. Speeddatingen vid den gemensamma frukosten med Svenskt Näringsliv var mycket omtyckt och något ungdomarna pratade om.

- I år var det stentuff konkurrens så därför var det extra roligt att vi kunde ta hem ett SM-guld och två SM-silver. Alla våra 11 företag gjorde ett kanonjobb och vi var stolta lärare och UF-medarbetare från Gävleborg som äkte hem från Stockholm, hälsar Helene.