Förra året plockades över 8,2 ton brännbart skräp in. Hur mycket det blev i år vet vi inte ännu. Vi som har städat märker från år till år att skräpet minskar. Ute i stadsdelarna där både boende och skolorna är ute och städar har det till och med varit svårt att fylla säckarna.
Men ostädade ytor har vi alltjämt och tyvärr hamnar det fortfarande onödigt mycket skräp på marken.
I helgen var det cuising i Gävle, ett uppskattat och välbesökt evenemang. Efter en cruising brukar Tekniska kontoret köra extrastädningar innan gävleborna vaknar. Det gjorde vi även i söndags. Men innan städningen var vi ute och fotograferade.
Det här är vår vardag och det är därför vi ser Rena Gävle som ett viktigt projekt.
Syftet är att förändra attityderna till nedskräpning - det är inte okej att slänga skräp på marken utan skräpet ska i papperskorgen och ingen annanstans. ”Var sak har sin plats” brukar man ju säga. Och skräp är helt enkelt fel sak på fel plats.
I dag, söndag, är det sista dagen på skräpplockarveckan och då kan vi läsa att 9.261 gävlebor anmält sig på Håll Sverige Rents hemsida.
Ett otroligt bra resultat som motsvarar 10 procent av hela Gävle kommuns befolkning!
Även motorklubben Hillbillys hade anmält sig och de gjorde ett kanonarbete när de städade Slottstorget och Slottsparkeringen efter cuisingen.
Deltagarna är inte de största nedskräparna, utan det är publiken som släpper skräpet där de står och går.
Det handlar om att förändra attityder och för att ändra på dem krävs det tålamod. Vårt projekt är långsiktigt och vi arbetar enträget vidare för att skapa ett Tryggt och Snyggt Gävle.