När Gävle kommun arrangerade sin årliga miljögala i början av november videohälsade Naturskyddsföreningens generalsekreterare Svante Axelsson till publiken. De senaste åren har många uppfattat organisationen som allt mer politisk och tillväxtkritisk. Därför var det välkommet att Axelsson fyllde Gävle konserthus med budskap om att framtiden kommer att innebära mer tjänstekonsumtion – för ett hållbart samhälle.

Eller som jag snabbt drog slutsatsen: mer RUT- och ROT-avdrag för miljöns skull.

Företagarna lanserade tidigare i höstas en rapport om företagens hållbarhetsarbete. Enligt den anser hela 86 procent av småföretagarna att det är viktigt att företag tar samhällsansvar och arbetar hållbart. Fler än hälften av småföretagen bedriver redan idag ett hållbarhetsarbete och drivkraften till hållbarhetsarbetet är främst eget engagemang, stärkt konkurrenskraft och kundkrav. Det vill säga, hållbarhetsarbetet är affärsdrivet snarare än påtvingat via lagstiftning.

Hållbarhetsarbetet spelar även roll för att hitta rätt personal när det är dags att anställa. Företag som tar samhällsansvar och arbetar hållbart blir mer attraktiva, det blir lättare att anställa kompetent och medveten personal.

Då över 99 procent av alla företag är småföretag kommer vi inte få ett hållbart näringsliv utan att få dem med på tåget. Men det finns utmaningar. I många branscher saknas efterfrågan på hållbart framställda produkter och tjänster. När kunderna inte ställer krav på hållbarhetsaspekter blir det som skulle kunna vara ett mervärde i stället en kostnad för småföretagen.

Regeringen föreslår tvingande hållbarhetsrapportering. Det skapar onödig byråkrati istället för att utveckla hållbara affärer. Skippa piskan. Skippa förslag om att stoppa RUT och ROT. Mer morötter gör det möjligt för fler småföretag att jobba hållbart.

Eva Cooper
Regionchef
Företagarna Gävleborg