Folk är absolut inte dumma utan tvärtom mycket beräknade och slipade vad det gäller att se möjligheter som är gynnsamma och lösnamma för den egna plånboken. Ett bokstavligen strålande exempel är den svenska alkoholskatten.

Förtagasbladet reste, naturligtvis i rent studiesyfte, genom Danmark till till Tyskland för att undersöka om priserna på alkoholhaltiga drycker verkligen var så låga som ryktena gjorde gällande. Efter en och en halv timmes bilfärd genom Danmark tog vi den korta färjeturen från Rødby till Puttgarden och rullade förväntansfullt in i Nordtyskland.

För er som inte gjort detta är det bara att konstatera att detta är en mycket fascinerande upplevelse. Rejäla reklamskyltar visar vägen redan från färjelägret till stora pråmar och massor av alkoholbutiker inom bara några kilometers avstånd.
Border-Shop, Calle-butiken, Lidl m.fl säljer varje timme tonvis av vin, sprit och öl till, hör och häpna, övervägande delen glada svenskar med tindrande ögon, välfylld plånbok och en rejäl skåpbil eller släpkärra på parkeringen.
– det är nästan så att man skäms för att vara svensk, berättade en av shoppingturisterna.
– Jag köper så mycket jag får (10 liter, sprit, 20 liter starkvin, 90 liter vin, 110 liter öl) ganska ofta, flinar en annan lite underfundigt.
Visst, här kan den som inte är noggräknad tjäna en hel del pengar. Frestande för många, olagligt att sälja det vidare. De moraliska problemen kan naturligtvis bli stora när den som är satt i arbete inte hinner åka över och den som är ledig behöver bensinpengar...

På parkeringarna utanför storköpen baxar och bär folk ut bokstavligen så mycket drycker det överhuvudtaget går att fylla i shoppingvagnarna och en snabb uppskattning visar att långt mer än hälften av bilarna har svenska nummerskyltar.

Hur attraktiv är då prisbilden som gör att så många gör sig så stort besvär och åker så förhållandevis långt? Öl och vin kostar ungefär en tredjedel och spriten hälften om du väljer kända märken. Den som inte är så kräsmagad kan göra betydligt större "fynd" för en bråkdel. Noterbart är också att köerna på de Skånska systembolagen inte på långa vägar är lika imponerande som under monopolets verkliga storhetstid, för de som minns, innan lördagsöppet.

Vad är då kontentan av detta studiebesök och efterföljande resonemang?

Jo, min uppfattning är att detta är ett lysande exempel där politikerna visar att man totalt saknar förmågan att läsa av en marknad större än det egna reviret. Visst är alkohol skadligt och man bör absolut inte intaga dryckerna i någon större omfattning, men faktum kvarstår, det är skatten dvs intäkten staten vill åt. Snacket om folkhälsa är rent hyckleri för då skulle man ju t ex förbjuda tobak och rökning i morgon dag, men där finns det ju också (kortsiktiga) pengar att tjäna.
Men där snikenheten bedrar visheten uppstår ju det löjeväckande fenomenet att det svenska folket vallfärdar till som i detta fall Tyskland - för att köpa bl.a svensk öl, bryggd i Sverige med den följden att den alkoholskatt som trots allt betalas tillfaller Tysklands statskassa.

Allvarligare för Svensk ekonomi är väl att våra skatter på arbete är ännu högre än de på alkohol! Man behöver ju inte vara nationalekonom för att förstå att arbetstillfällen sprutar ut ur vårt land i minst samma takt som alkoholen flödar in.

Att över en natt sänka våra skatter till Tysklands, när det gäller alkohol eller till Estlands när det gäller arbete, är väl ungefär lika troligt som att vi kan påverka dem att höja sina nivåer till våra. Däremot gäller det för oss (eller de politiker vi nu valt) att så fort som möjligt hitta en strategi som gör att vi kan anpassa oss till omvärlden och ligga rätt positionerade i pris på alla våra varor och tjänster.

Då kan vi bli riktiga vinnare - inte bara alkoholturister,
det tycker jag vore häftigt.

Joe Formgren