Vad anser du utifrån din yrkesroll att man bör tänka på avseende säkerheten på företag och arbetsplatser?
– Det är viktigt att man inom företaget sätter upp strikta ramar för vad varje yrkesroll får göra i sina datorer, mot interna servrar och på Internet. Förutom det är information till personalen och faror på Internet, en bra lösenordspolicy, antivirus, uppdaterade operativsystem och program viktigt.

Vad anser du att man bör vidta för åtgärder utifrån detta?
– Sätt upp roller och policies för hur det interna nätet ska hanteras utifrån punkt 1 ovan, det är oftast ingen stor apparat. Se till att ha bra policy, ett bra antivirus, alltid senaste uppdatering och en brandvägg som klarar webbfilter, antivirus, IPS och applikationskontroll. Informera personalen om att om något på Internet verkar för bra för att vara sant så är det mer troligt att det är något som är skadligt. Den mänskliga faktorn utgör fortfarande en av de största säkerhetsriskerna. Se självklart också till att inte obehörig utrustning kan anslutas i det trådade eller trådlösa nätet.

Har du något råd och tips att dela med dig av som ökar säkerheten på företaget?
– Det finns brister i kunskap när det gäller säkerhet och hur kommunikationen på Internet faktiskt fungerar. Läs på lite själv utifrån behovsbilden för ert företag och ta sedan hjälp av någon som verkligen kan och har erfarenhet. Det finns många konsulter som kanske vet hur det skall göras men som inte riktigt greppat varför och vilka grunder.

Har du som läsare några tips och råd eller nyheter från er verksamhet så publicera dem gärna direkt på http://www.foretagsbladet.se
eller på nyhetstjänsten http://www.svenskpress.se