- Sandviken har ett förbättrat resultat i år och det är nu viktigt att de kavlar upp ärmarna och tar tag i frågan ordentligt, säger Lotta Petterson, regionchef för Svenskt Näringsliv.

Trots klättringen på 17 placeringar så tar sig Sandviken inte över 200-strecket utan hamnar på plats 233. Ockelbo återfinns på plats 106. Hofors tappar två placeringar till plats 284. Gävle tappar sju placeringar och hamnar på plats 236.

- Alla fyra kommuner i Gästrikland måste nu lyssna till företagen, förenkla den kommunala ärendehanteringen och ta fram en levande näringslivspolicy i samarbete med företagen, säger Lotta Petterson.

I Gävleborgs län står Hudiksvall för den största klättringen i rankingen. Kommunen klättrar med 66 placeringar till plats 196.

- Det är ett resultat av målmedvetet och framgångsrikt arbete. Hudiksvall har aktivt förbättrat kontakterna med företagen och har påbörjat ett bra arbete för att förbättra den service som företagen behöver, säger Lotta Petterson.

Svenskt Näringslivs ranking baseras främst på enkätsvar från totalt 38 000 företagare från hela landet som satt betyg på hemkommunens företagsklimat. I Gävleborg har drygt 1 200 företag svarat på enkäten. Företagen svarar på frågor om bland annat kommunens service till företagen, konkurrens från kommunala verksamheter och attityder till företagande.

- Vi lyssnar till vad företagarna – de verkliga experterna – anser och låter deras uppfattning väga tyngst i vår ranking, säger Lotta Petterson.

Rankingplaceringarna påverkas också av flera statistiska faktorer från Statistiska Centralbyrån och UC AB. De rör bland annat andelen kommunal verksamhet som är utlagd på entreprenad och andelen nyföretagsamma människor.

Hela rankinglistan och mycket annat om företagsklimat finns på Svenskt Näringslivs hemsida http://www.svensktnaringsliv.se/foretagsklimat och på vår faktasajt http://www.foretagsklimat.se

För ytterligare information:
Lotta Petterson, regionchef Svenskt Näringsliv Gävleborg, tel: 026-54 36 94