Under förra veckan fullständigt exploderade tulpanfältet i sommarvärmen och nu står det i full prakt. Tulpanfältet är ett projekt som Wij Trädgårdar genomfört tillsammans med Sörby Handelsträdgård. Målen var att etablera världens kanske nordligaste tulpanfält. Och visst har vi gått i mål! Nu står 72 000 tulpaner och svajar i försommarsolen. Och Wij Trädgårdar har återigen lyckats med ett odlingsexperiment. Till helgen blir det ”tulpanfest” då besökarna inbjuds till självplock av krispiga färska tulpaner.

(Kuriosa; Tack vare de många tuplanerna så har bina i biodlingen på Wij Trädgårdar levt i ett paradis, något som gynnat den lokala biodlaren Ronnie Berg, Ockelbohonung.)

Under våren har Wij Trädgårdar anlagt ett nytt uterum i anslutning till Herrgården, en lustgård med tillhörande torg. En plats med drygt 100 sittplatser, mitt i hjärtat av Wij Trädgårdar med den bästa utsikten över anläggningen. I uterummet planeras för sittande guidningar av Wij Trädgårdar. Platsen används även som utställningsyta av IKEA, som passar på att använda Wij Trädgårdar som showroom för sina utemöbler. Uterummet omringas av en vacker slottsmur, uppbyggd av lokal björkved. ”Något som världen för aldrig skådat” är vår mission i allt nytt vi anlägger. Slottsmuren är ett exempel. Den som betraktar blomsterinstallationerna intill slottsmuren upptäcker ganska snart att det är gamla whiskyfat från Mackmyra Whisky, som används som blomsterurnor. Urnorna är fyllda med whiskyfärgade blommor med spannmål i mitten, och man kan nästan känna doften av whisky.

Under sommaren kommer det att serveras lokala produkter i Herrgården.
Mattes Bröd har under våren startat upp ett surdegsbageri, och personalen har utbildats av stjärnbagaren Sebastian Boudet. Sebastian, som leder den surdegsrevolt som jäser över hela landet, har utsett Mattes Bröd som adoptivföräldrar till sitt livsverk, surdegskonsten. Han har även gästat Wij Trädgårdar och utbildat personalen i det bröd som kommer att säljas i Herrgården.
Personligen drömmer jag (Malin Eriksson), om att få se våra besökare med en låda Jädraöl i ena handen och en stor påse med färskt surdegsbröd i den andra. Med tiden kommer vi även att knyta ihop våra lokala producenter i allt högre grad. Till exempel så kommer vi att odla korn som Jädraöl kan göra malt av. Dravet, dvs restprodukten från ölbryggningen är en perfekt ingrediens för ett surdeg. Det kallar vi lokalproducerat och ett lyckat samarbete!
Wij Trädgårdar har självklart tänkt på en matupplevelse för alla turister. Förutom den i White Guide rekommenderade Trädgårdsbuffen så erbjuds barnen pannkakor från Raskannas i Ockelbo med trädgårdens bär, och de som är gourmander kan i Herrgården avsmaka en ostbricka i från Ockelboost med lite granskottsmarmelad från skogens trädgård och en Trädgårdspilsner.